Министър Теменужка Петкова: Ако намерим по-добри условия за газов хъб „Балкан“, имаме опцията да ги използваме, за да осигурим по-ниска цена

София. Ако намерим по-добри условия за газов хъб „Балкан“, имаме опцията да ги използваме, за да осигурим по-ниска цена. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на изслушването си за развитието на концепцията за изграждане на газоразпределителния център „Балкан“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите й консорциум „Аркад“ са дали такава оферта, която е дала възможност да се влезе в бюджета на обществената поръчка. „Гарантира се изпълнението на обществената поръчка в рамките на 250 дни. Съответно цената на ресурса, която е определена от страна на консорциума, който е спечелил е 4,1%, тъй като знаете, че обществената поръчка съдържа условия за разсрочено плащане. Изпълнителят на обществената поръчка ще изгради съответно инфраструктурата, след което ще връщаме тези средства с лихва за определен период от време. Цената на ресурса, която е предложена от страна на избрания консорциума е 4,1 %. Смятам, че това е един добър лихвен процент“, заяви още Петкова.
По думите й след обществената поръчка следват стъпки за подписване на договора за възлагане на обществена поръчка и старт на строителството. „За реализацията на този проект имаме определени срокове, които искаме да бъдат изпълнени и това е проектът да бъде готов до началото на 2020 г. Когато говорим за газорапределителен център и за тази концепция тук не влиза само този проект. Той е част от цялата концепция, която е разработена“, допълни Петкова.
Деница КИТАНОВА