Министър Теменужка Петкова: Енергийната система на България е предприела всички необходими действия в предвид прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка в страната

София. По отношение на енергийната система на България в тази ситуация за усложняване на метеорологичната обстановка са предприети всички необходими действия. Това пред журналисти министърът на енергетиката Теменужка Петкова по време на брифинг във връзка с прогнозите за усложняване на метеорологичната обстановка в страната, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Чисто превантивно ние поддържаме определени нормативи, които трябва да бъдат спазвани в подобни ситуации. Националната електрическа компания стопанисва 19 от най-големите комплекси на язовири в страната и мога да кажа, че всички до един разполагат със свободни водоеми и се поддържат изключително добре, за това хората трябва да бъдат спокойни по отношение на този тип язовири“, посочи министър Петков.
„Що се отнася до сигурността на енергийната система, дружествата от държавната енергетика и всички останали енергийни предприятия, съобразно нормативите те разполагат с необходимите запаси от въглища и мазут в подобни ситуации. Язовирите, които се намират в непосредствена близост до ТЕЦ „Марица Изток 2“ и „Мини Марица Изток“- яз. „Ковачево“ и „Овчарица“ също са на нива, които са далеч над максималните обеми, за това всички необходими действия са предприети и в непрекъсната комуникация сме с електроразпределителните предприятия, а те разполагат с необходимите екипи, които да могат да предотвратят всяко едно действие съобразно метеорологичната обстановка“, каза още тя.

Ирина ИВАНОВА