Министър Теменужка Петкова: Ще се опитаме да имаме около 30-34 % от АЕЦ „Белене“

Ще се опитаме да имаме около 30-34 % от АЕЦ „Белене“. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според нея проектът „Белене“ ще даде възможност да се гарантира енергийната сигурност не само на България, но и на целия регион. „Предполагам, че докрая на месец април, може би началото на май ще очакваме обвързващите оферти. Това, разбира се, е условно. Нека да видим как ще тръгне процеса с подписването на споразуменията“, допълни още Петкова.

„Държавата ще има блокираща квота в проекта. Това означава, че независомо от това какъв ще бъде размерът на нашето участие, дали ще бъде 34 %, 27 %, 15 %, това вече ще зависи от оценката на хода на преговорите. Само да припомня, че ние ще участваме със апорт на активи. Ние ще участваме от началото докрая в този проект с опция, с възможност да взимаме решения по всички важни за проекта въпроси до неговия пълен срок на експлоатация. Това се налага от факта, че проектът се реализира на наша територия и ядреният риск е за нашата страна“, каза още Петкова. По думите й всичко е въпрос на преговори.

„По-скоро ще се опитаме да имаме процент, който да е около 30-34 %, но всичко зависи от това какво ще даде другата страна“, допълни още министърът.
Деница КИТАНОВА