Министър Теменужка Петков: Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар

София. Държавната енергетика ще осигури допълнителна електрическа енергия за платформа „ден напред“, което ще нормализира борсовия пазар. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Разговорът с ръководителите на трите енергийни дружества в страната, на трите дружества в БЕХ и т.н., беше изключително конструктивен, имахме възможност да си кажем много неща и се обединихме около три мерки. От държавната енергетика поемаме ангажимент да осигурим допълнително количество електрическа енергия за платформа „ден напред“, което да даде възможност на борсовия пазар да се нормализира. Надяваме се, че това ще доведе до спокойствие на пазара. Обединихме се и около необходимостта от създаването на нови стандартизирани профили“, заяви министър Петкова и посочи, че те ще бъдат разработени съобразно Закона за енергетиката и европейското законодателство. Енергийният министър обясни, че третата мярка е пазарно обединение в различни сегменти на страни от региона на Югоизточна Европа.
Цветилена СИМЕОНОВА