Министър Цецка Цачева: Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители

Поставили сме срок до края на следващата седмица промените в Наказателния кодекс да бъдат на вниманието на народните представители. Това каза министърът на правосъдието Цецка Цачева във връзка с контрола на производството на акцизни стоки и необходимите в тази връзка промени в акцизното законодателство, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министър Цачев обясни, че в спешен порядък още в рамките на деня експертна група в Министерство на правосъдието заедно с представители на прокуратурата и на Министерството на финансите ще изработят промени в чл. 234 на НК, който предвижда наказателна отговорност за лица, които продават или държат на склад акцизни стоки без бандерол, но не и за лицата, които произвеждат такива стоки.
Цачева обясни, че след като съответните промени бъдат изготвени от въпросната експертна комисия, те ще бъдат внесени като предложение в Народното събрание от председателя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, а на по реда на Министерство на правосъдието, за да се спести време.
По думите ѝ е констатирано, че само чрез административно наказателните уредби не може да бъде предотвратено производството на акцизни стоки по начин, тъй в държавата липсва информация за нарушения до момента на проверките.