Министър Цецка Цачева ще участва министерска среща ЕС – Западни Балкани в Тирана

Министърът на правосъдието Цецка Цачева ще участва в министерска среща ЕС – Западни Балкани в областта „Правосъдие и вътрешните работи”, която ще се проведе днес и утре (5 октомври) в Тирана, Албания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на правосъдието. Форумът се провежда в рамките на Австрийското председателство на Съвета на ЕС и на триото Естония, България и Австрия.
Предишната среща на министрите на правосъдието и на вътрешните работи ЕС – Западни Балкани беше в София през октомври миналата година. За Българското председателство на Съвета на ЕС един от основните приоритети беше насърчаването на сътрудничеството и интеграцията на Западните Балкани във всички сфери на взаимодействие с ЕС. Лидерският форум в София през май 2018 г. даде нов импулс за задълбочаване на взаимните връзки и подкрепата от страна на Европейския съюз в областта на правосъдието.
В Тирана министър Цачева ще потвърди волята ни да продължим да работим заедно за подобряване на функционирането на съдебните системи в партньорите от Западните Балкани в контекста на по-ясна перспектива за присъединяването им към Съюза. На форума са предвидени две теми за разговор между правосъдните министри – „Укрепване на правовата държава – разпространение на стандартите за правосъдие” и „Влияние на съдебните реформи върху ефективността, качеството и независимостта на съдебните системи – индикатори за измерване на напредъка”.