Минка Салагьорова, зам.-кмет на Община Петрич: Участието на жени в управлението на общините се отразява положително

Минка Салагьорова, заместник-кмет по строителството към Община Петрич, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин, относно позицията на жените в управлението на общините в навечерието на 8 март

 

Фокус: Г-жо Салагьорова, заемате важна длъжност в Община Петрич, а именно заместник-кмет по строителството. Трудно ли е жена да участва в управлението на Общината?

Минка Салагьорова: Аз не приемам длъжността си като участие в управлението. По-скоро мисля, че съм експерт, който трябва да направи така че, всичко което знам да го приложа на практика и да помогна на Общината да се развива. Чувствам работата си като мисия. Трудно е, но мисля, че се справяме.

Фокус: Какви са предизвикателствата, които стоят пред Вас като заместник-кмет по строителството?

Минка Салагьорова: На първо място предизвикателството е това, че трябва да направим всичко възможно, за да може Общината да се развива, така че да се осигури благоденствието на хората, да може инфраструктурата да е на едно добро ниво и условията за живот на хората да са добри. Това са основните наши задачи, затова смятам, че е голямо предизвикателство всички заедно да работим за това.

Фокус: Случвало ли Ви се е през годините да срещате недоверие и подценяване от страна на колегите си, заради това, че сте жена?

Минка Салагьорова: Лично аз не, въпреки че съм чувала подобни неща от други колеги. Напротив, винаги са се отнасяли към мен с уважение. Винаги съм работила наравно с мъжете. При нас по-скоро няма такова подценяване, тъй като моята професия е такава, все пак аз съм строителен инженер. Всички работим заедно и се справяме добре.

Фокус: Според Вас как се отразява все по-голямото участие на жените в политиката – положително или отрицателно?

Минка Салагьорова: По-скоро положително, макар че при мен нещата стоят така, че е трудно да кажа политика. В моя случай аз съм по-скоро експерт, а не толкова политик. Дори смятам, че именно длъжността на заместник-кмета не е в това да бъде политик, а просто да бъде експерт в своя ресор, за да подпомага кмета, за да може Общината да се развива добре.

Натали СТЕФАНОВА