Министърът на земеделието Румен Порожанов: Приходите от ловния туризъм са нараснали и са достигнали близо 7.5 млн. лева

Пловдив. Ръст в ловния туризъм отчете министърът на земеделието Румен Порожанов при откриването на изложбата „Природа, Лов, Риболов 2019“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „България има достойно и безспорно място сред водещите световни ловни дестинации“,  заяви министърът. По думите му, всяка година изложението дава все по-големи възможности за представяне на българската природа и българското ловно и рибно стопанство.
Министър Порожанов  посочи още, че през 2018 г. приходите от ловния туризъм са нараснали с 900 000 лева и са достигнали близо 7.5 млн. лева, а броят на ловците се е увеличил с 1443  и те са били 6893. „Другото голямо предимство на страната ни са трофейните качества на дивеча“, подчерта министър Порожанов. Някои от най-добрите трофеи от изминалия сезон може да се видят на изложението.
Над 50 фирми участват в деловия форум, който продължава от 27 до 31 март в Панаирното градче в Пловдив. Той  се провежда под егидата на Министерството на земеделието, храните и горите, съорганизатори са Изпълнителната агенция по горите и Съюзът  на ловците и риболовците в България  (СЛРБ).
Новият акцент на изложението тази година е велосипедният спорт. Той е презентиран с екстремно байк шоу на най-добрите каскадьори от Балтика и с експозиция от модерни велосипеди – планински, шосейни и градски, на италианска марка със 130-годишен опит в тяхното производство.
Участниците демонстрират ловно, рибарско, туристическо и спортно оборудване: оръжия, муниции,  принадлежности, облекло, обувки,  аксесоари,  лодки, оптически и навигационни уреди  и други изделия за различни  активности сред природата.  Държавните горски предприятия презентират дестинации за ловен, риболовен и екотуризъм.
Програмата включва много атракции за деца и възрастни, като за първи път ще има демонстрации с коне тежковози за теглене на трупи, изложба на ловни кучета. Новост е и екстремното байк шоу, което може да се види на 29 март от 13 и от 16 ч., на 30 март от 12 и от 15 ч., на 31 март от 11 и от 13 часа. СЛРБ показва част от първите пушки, използвани за лов по нашите земи.
Изложбата е разположена в палата 3 и е отворена от 9 до 18 ч., а в неделя – до 14 часа.
Цветана ТОНЧЕВА