Мирослава Таскова, РИМ-Кюстендил: В детската музейна работилница запознаваме нашите посетители с изработването на глинени съдове

Радио "Фокус" Кюстендил

Експертът към Регионален исторически музей – Кюстендил Мирослава Таскова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Таскова, с какво ще изненадате посетителите на детската музейна работилница, през месец август”

Мирослава Таскова: Този път темата е озаглавена „История от глина”. Ще изработваме различни предмети от глина, като традиционно нашите занимания са посветени на събития от месеца. Отново заниманията ни през месец август ще бъдат посветени на празника „Панагия – въздигане на хляба”. Ще запознаем децата с различни съдове, които са се използвали в древността и са били свързани с насъщния. Това са съдове, които са експонирани в нашата археологическа експозиция, като съд – хранилище за зърно, крина, с която се е взимало зърното от този голям съд, вкопаван в земята, различни други съдове, свързани с ежедневието на хората в древността и бита им. По – голяма част от тези съдове датират от новокаменната и каменната епоха и това е времето, в което се заражда земеделието и се започва първото производство на хляб. За разлика от предишните ни две занимания през август през последните две години, когато правихме и питки, изпичахме ги на камък, този път децата ще работят само с глина и ще се запознаят с това как са се правили съдовете без грънчарско колело, както е в случая в новокаменната епоха и с грънчарско колело, тъй като нашият музей вече има електрическо грънчарско колело, което сме закупили по един проект, финансиран от Министерството на културата, който ни финансира образователната програма. Тя се превърна наистина в една устойчива програма и тъй като месец август е един прекрасен летен месец, това грънчарско колело ще го изнесем отвън, в двора на музея. Децата ще могат да работят и с него и така ще направят разликата как се прави един съд с колело и как без колело. Те ще могат да направят копия на съдовете, които ще видят в експозицията. Те са предимно съдове за хранене, но не само, имаме прекрасни глинени предмети, модели на пещи, с които ще се запознаят с това как са изглеждали пещите в древността. Могат да правят и една глинена игра от каменно – медната епоха, открита в село Слатино, Кюстендилско. Тя представлява предмет с 16 на брой ямички. Ние в момента прилагаме и правилата, взаимствани от друга съвременна игра, наричана „ мангала”. Надявам се на децата да бъде забавно, ще се запознаят с различни предмети от ежедневието на хората в древността.

Фокус: Какви бяха темите до момента, включени в детската музейна работилница?

Мирослава Таскова: Януари месец темата е посветена на Освобождението на Кюстендил. Съответно децата се запознават  с освободителите на град Кюстендил. Рисуват върху гипсови плочки, правят апликации на униформи от Руско – турската освободителна война. Месец февруари е посветен на празника на археолога- 14 февруари . Децата се запознават с част от дейностите, които са характерни за археолозите и не само. Те се запознават и с част от дейността на реставраторите. Месец март правим слънчеви часовници във връзка с празника на град Кюстендил – Кюстендилска пролет, който се празнува на 21 март, когато е и пролетното равноденствие.  Изработваме слънчеви часовници от различни материали, работим и  с бяла глина, децата се запознават и с един постамент, намерен в античния град Пауталия от  II – III век. Април месец  темата е въстанически знамена. Децата изработват копия на знамената от априлското въстание. Май месец темата е посветена на 24 май – празника на българската писменост и култура, като пишат буквите от глаголицата, която е първата българска азбука с помощта на туш и перо. Юни месец изработваме костници от вестници, от хартия, от коноп, прежда тази година използвахме. Посвещаваме тази тема на празника на черешата. Юли месец темата е посветена на една паметна битка от нашата средновековна история. Това е битката при Велбъжд. През този месец изработваме шлемове от картон и новото тази година беше изработването на щитове.

Фокус: Интересни са темите, предполагам, че е интересно и на самите малки посетители на Регионалния музей в Кюстендил?

Мирослава Таскова: Да, темите са интересни, нашата програма стана устойчива, образователна.  В момента имаме изложба от предметите, изработени по време на заниманията. Изложбата е уредена на второто ниво на къщата – музей „Димитър Пешев”. Тя всъщност представя нашата музейна работилница за деца с нейните 12 теми,организирани всеки месец.

Венцеслав ИЛЧЕВ