Мирослава Таскова, РИМ-Кюстендил: През месец март показваме на децата древните методи за измерване на времето

Радио "Фокус" Кюстендил

Мирослава Таскова, експерт в Регионален исторически музей – Кюстендил, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

Фокус: Госпожо Таскова, Регионален исторически музей – Кюстендил организира своята традиционна месечна музейна работилница, с какво ще изненадате този път своите на-малки посетители?

Мирослава Таскова: Месец март ние посещаваме на измерването на времето в древността. Това е темата на нашата музейна работилница. Тази работилница е свързана и с празника на град Кюстендил – „Кюстендилска пролет”, който се отбелязва на 21 март, а това е денят на пролетното равноденствие. Свързваме празника и с това, че цикълът се повтаря, а именно пролет, лято, есен и зима, ден и нощ. Денят нараства и това се е наблюдавало от хората и в древността. Така се е достигнало и до изработването на уреди за измерване на времето. От направените до момента археологически проучвания в региона, а и в цялата страна са намерени различни находки, свързани с измерване на времето. Това са слънчеви часовници, праисторически календар от каменно-медната епоха, в античния град Пауталия е намерен и постамент за слънчев часовник, датиран от ІІ – ІІІ век. В тази връзка ние посвещаваме нашата детска музейна работилница на изработването на слънчеви часовници и древни календари.

Фокус: По какъв начин децата изработват тези артефакти?

Мирослава Таскова: Тази година ние работим с нови материали. Това е трета работилница на тази тема. До сега правихме слънчеви часовници от стари музикални дискове или от картонени чинийки, но сега ще изработваме часовниците с други материали. Става въпрос за бяла глина. Ще правим и постамент за слънчев часовник от бяла глина, който имитира намерения гранитен блок в антична Пауталия. Върху оргиналния камък има и един надпис, оставен от архитектите, построили сградата. Той е с добри пожелания за сграда и за храма в който е бил поставен постаментът. Децата имат възможност да работят с различни материали – картон, пластмаса, бяла глина. Освен това те могат да работят и с кафява глина. Върху специални плочки те могат да изобразяват и праисторическия календар, съхраняван в Регионален исторически музей – Кюстендил. На тях ще бъде предоставена снимка на календара, а след това децата ще имат възможност да го видят в нашата експозиция. По този начин ще имат възможност да разберат и принципа, чрез който той е бил използван назад във времето.

Фокус: Споменахте, че това е трета работилница, посветена на измерването на времето, интересно ли е на децата?

Мирослава Таскова: Да, определено им е интересно. Имаме деца които редовно ни посещават. Имаме и деца които тепърва разбират за нашите занимания и започват да идват. Радваме се на интерес от страна на децата, имаме и групови и организирани посещения.

Фокус: Каква е възрастта на децата и има ли такива, които идват със своите родители?

Мирослава Таскова: Да, имаме такива деца. Посещенията са родители са предимно в съботните дни. Обикновено възрастта е между 6 и 9 години, но нашите занимания са достъпни за деца от всякаква възраст. За по-малките имаме улеснени начини за изработка на слънчевите часовници.

Фокус: Каква е основната цел на детските музейни работилници?

Мирослава Таскова: Целта е на първо време да запознаем децата с нашето минало и те да заобичат музея, да чувстват музея като място за приемане на знания по по-забавен и интересен начини. Не трябва музеят да бъде един скучен и неразбираем музей. Целта е детето от малко да знае къде се намира, какво има в него, а едновременно с това да създадем в него чувството на любов към миналото и към музейната институция.

Фокус: Успявате ли с тази задача?

Мирослава Таскова: Да, мисля че успяваме. Музеят вече не е далечен и недостъпен за децата. Вече сме изработили и една карта за търсачи на съкровища, чрез която децата успяват да разгледат нашата експозиция и да отриват отделните обекти в нея.

Венцеслав ИЛЧЕВ