Мирослава Таскова, РИМ-Кюстендил: Професиите на археолога и реставратора провокират детското любопитство и интерес

Радио "Фокус" Кюстендил

Експертът към Регионален исторически музей – Кюстендил Мирослава Таскова, в интервю за Радио „Фокус” – Кюстендил

 

 

Фокус: Госпожо Таскова, Регионален исторически музей – Кюстендил успя да утвърди една своя идея касаеща работа с подрастващото поколение. Става въпрос за организираните вече четвърта поредна година месечни детски музейни работилници, но каква е темата на заниманията за настоящия месец?

Мирослава Таскова: Темата ни за февруарската работилница за деца е „Археология и реставрация”. Тя е посветена на Деня на археолога – 14 февруари. Това е първата ни тематична работилница, която започнахме точно преди 4 години, така че с нея стартира и нашата четвърта година на ежемесечните ни образователни занимания.

Фокус: Каква е целта на музейната работилница?

Мирослава Таскова: Целта на февруарската работилница е да запознае децата с една от основните дейности на музея, които са проучване и опазване на културно –  историческото наследство. Заниманията са разнообразни, те предлагат различни дейности, които да провокират детското любопитство, като търсене и откриване на предмети, свързани с различни исторически епохи, обработване на откритите материали чрез рисуване на керамични фрагменти, артефакти, по който начин те се запознават с една част от дейността на археолозите, която е свързана с кабинетната работа. Децата могат да реставрират различни керамични съдове, да правят картонено 3D изображение на кана, която е сива, с релефна украса и е открита в античния град Пауталия. Те могат да работят и с глина, да изработят свои копия на оригинални експонати. Освен това предлагаме и един по – атрактивен начин със запознаване с оригиналните експонати в археологическата ни експозиция.

Фокус: Разкажете и за него, какво представлява той?

Мирослава Таскова:  Чрез карта, в която децата са въвлечени в ролята на търсачи на съкровища. Те така могат да открият 20 на брой предмети, да ги определят за какво са се използвали, съответно да ги датират с помощта на тази специална карта. Подготвили сме най – различни занимания, за да приобщим децата към музейната дейност и по – отблизо да ги запознаем с това, което е намерено в региона на Кюстендил по време на археологически проучвания.

Фокус: Вие им показвате действително археологически находки, които са експонирани в музея, така ли?

Мирослава Таскова: Да. Тъй като заниманията се провеждат в специализирания ни кът за деца, непосредствено пред залата, където е експонирана археологическата ни изложба и децата винаги имат възможност да я посетят. Тази тема предполага задължително посещение и чрез заниманията те по – лесно могат да разпознаят и някои предмети и да ги определят, тоест те да има станат по – близки до тях, да бъдат познаваеми.

Фокус: Виждате ли интерес от страна на децата към професията на археолога?

Мирослава Таскова: Тази професия е атрактивна за децата. Преди 4 години започнахме с пясъчник и с търсене на различни предмети в този пясъчник. Имахме много голяма посещаемост още на първата работилница, което говори, че наистина има някакъв интерес от страна на децата към точно тази сфера, тъй като професията на археолога сама по себе си е свързана и с откриване на мистичното, което се крие в нашето минало и е доста атрактивна. От друга страна, работата с глина или реставриране на предмети, да бъде възстановена една кана или един съд, който е направен от глина, да бъде той залепен и да изглежда така както е бил когато е бил цял е също едно предизвикателство и едно забавление за децата. Така че двете музейни професии – на археолога и на реставратора, са близки една до друга и са взаимно свързани, провокират детското любопитство и интерес.

Венцеслав ИЛЧЕВ