Мирослава Цонева, Община Велико Търново: Въпреки, че кампаниите за почистване, които организираме са изключително успешни, това не означава, че хората са спрели да мърсят

През миналата седмица във Велико Търново се проведе поредната акция за събиране на опасни битови отпадъци. Кампанията, която стана традиционна за старата столица, се организира съвместно от Община Велико Търново и компания, която е ангажирана със сбирането и съхранението на този вид боклук. Това е третата подобна инициатива, която се провежда във Велико Търново от началото на годината,а  повече за това дали тя беше успешна, прочетете в интервю на Радио „Фокус“ – Велико Търново с Мирослава Цонева, началник Отдел „Околна среда“ в Община Велико Търново.

 

Фокус: Г-жо Цонева, какво количество боклук беше събрано при последната акция за  битови отпадъци, която се проведе във Велико Търново през миналата седмица?

Мирослава Цонева: Бяха събрани общо 180 килограма излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, пет килограма батерии, а опасните отпадъци, събрани в двата дни на кампанията, са 141,5 килограма.

Фокус: Имате ли данните от предходната капания, която протече през лятото, за да направим сравнение?

Мирослава Цонева: Да. Сега количеството на боклуците е по-малко.През лятото събрахме някъде около 500 килограма опасни отпадъци. Сега, както вече казах, са под 150 килограма.

Фокус:На какво го отдавате – дали, защото подобни кампании се провеждат регулярно и хората вече нямат толкова големи количества опасни отпадъци в домовете? Това е трета кампания, ако не се лъжа?

Мирослава Цонева: Да, точно така. Това е третата подобна кампания, която организираме в рамките на календарната година. Не мога да кажа каква точно е причината. Може би , през лятото, хората правят по-мащабни почиствания, или както Вие казахте, фактът, че те регулярно изхвърлят такива отпадъци и са се освободили от натрупаните количества.

Фокус:Дали има възможност, ако хората пазят в домовете си такива отпадъци и се обърнат към Вас, Вие да им посочите място, където могат да ги изхвърлят?

Мирослава Цонева:  По отношение на опасните отпадъци – те се събират от лицензирана фирма, която  не разполага с площадка в региона. Съветът ми е, специално за опасните отпадъци като лекарства , например, да се съхраняват на безопасно място до следващата подобна кампания. Същото важи и за боите, маслата, разредителите, флуоресцентните тръби, както и за отпадъците, съдържащи живак.

Фокус:Кога предвиждате нова инициатива, има ли информация за това?

Мирослава Цонева:  За сега все още не сме договорили датите за следващата година. Когато ги фиксираме , ще осведомим обществеността. Мога със сигурност да кажа, че това беше последната за тази година акция. През зимата избягваме организирането на кампании, защото е студено и хората гледат да стоят по домовете си.

Фокус:Може ли да ви върна малко по-назад във времето и да обобщим резултатите от кампанията „Да изчистим България“, която се проведе през септември във Велико Търново?

Мирослава Цонева: Там количеството на отпадъците беше около 2 тона. Бяха почистени около 27 локации на територията на общината. Общо около 500 доброволци взеха участие. Мога да обобщя, че беше една успешна кампания, но това не означава, че хората са започнали да замърсяват средата около себе си по-малко. Продължаваме да виждаме места, които са замърсени. Освен това доброволните организации, които са много активни в социалните мрежи, постоянно показват местата, където има такива отпадъци. За съжаление хората продължават да си изхвърлят боклуците свободно, а не на регламентираните за това места.

Фокус:Значи, въпреки, че броят на доброволците, които чистят се увеличава, не намаляват и тези, които мърсят?

Мирослава Цонева:  Дори на скоро гледах в една от социалните мрежи изявление на една от организациите, които споменах. Там се казваше, че рибарите, които ходят за риба по поречието на Янтра, също много замърсяват. Проблемът не е само там. Знам, че в района на язовир Йовковци постоянно се организират кампании от добронамерени рибари или природолюбители, които почистват. Но има и хора, които просто не се грижат да оставят мястото, което са посетили във вида, в който са го заварили. Това е много жалко.

Фокус:Апелът на администрацията е да внимаваме къде какво изхвърляме и да пазим природата?

Мирослава Цонева:  Да, точно така.

Фокус:В един от предходните ни разговори засегнахме темата за вандалските прояви в парковете и по детските площадки в града. Как стои този въпрос към момента, продължават ли набезите?

Мирослава Цонева:  В последния месец сякаш не сме получавали толкова много сигнали за такива набези. Бумът беше през лятото – през август и началото на септември. Тогава сигнализирах и в полицията. Кметът Даниел Панов разговаря с колегите от полицията и може би като резултат от това през настоящия месец не сме имали толкова много обаждания и сигнали за вандалски прояви. Но искам да спомена чешмичката, която направихме в парк „Руски гробища“, по молба на граждани и по-специално на майките, които посещават мястото със своите деца. В началото на пролетта родителите пуснаха писмо до кмета, в което изразяваха желание общинската администрация да съдейства за поставянето на такава чешма. Г-н Даниел Панов прие с отворено сърце идеята, подготвихме нещата и чешмичката стана факт, но от тогава сме я ремонтирали три пъти.

Фокус:Казахте, че от началото на учебната година, или средата на септември, не сте получавали сигнали за сериозни вандалски набези. Дали това означава, че те са извършвани от ученици, които сега нямат много време да се събират по детските площадки?

Мирослава Цонева:  Не мога да кажа. Данни за заловени извършители няма. Затова и не можем да обвиним някого, при положение, че не сме сигурни. Но пак искам да изразя съжалението си за чешмата.

Фокус:Какво е състоянието й в момента и кога е правен последния ремонт?

Мирослава Цонева: Преди една седмица получихме информация, че пак е счупена и сме възложили ремонта. Дейностите тепърва предстоят.

Луиза ТРАНЧЕВА