Мирослав Илиев, агрометеоролог: Лозовите насаждения в района на Източна България имат оформени малки чепки и са добре разлистени

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Мирослав Илиев, агрометеоролог от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), филиал Варна, в интервю за Радио „Фокус” -Варна 

Фокус: Г-н Илиев, какво показват прогнозите Ви за месец юни?

Мирослав Илиев: Всички култури в района на Източна България ще се развиват с ускорени темпове заради дългия ден и високите температури. През първата десетдневка на месец юни се очакват валежи със средна до висока интензивност като количества – между 40 и 70 л/кв. м. По-слаби такива са възможни също и през втората половина на месец юни. Валежите за Североизточна България ще бъдат около и над нормата, при норма за целия месец от 60-65 л/кв. м. През последната десетдневка на периода са възможни отделни превалявания с ниска до висока интензивност. Почвеният влагозапас след средата на месец юни постепенно ще намалява поради очакваните по-високи температури, които ще достигнат до 30-33 градуса в отделни дни. Влагата, изразена в мм на дълбочина 50 см в почвения слой, измерена на полето при есенници към дата 30 май, около агростанциите, разположени в районите на гр. Долни чифлик, е намаляла в сравнение с предходния месец май и се движи в диапазона между 20-40 мм, за района на гр. Шумен – 30-60 мм. За землищата около гр. Силистра – 30-40 мм. Карнобат и прилежащите земи – до 40-50 мм. След очакваните валежи ще се увеличи отново.

Фокус: Развиват ли се добре есенниците, слънчогледът и царевицата?

Мирослав Илиев: Ечемикът и пшеницата в района на Източна България ще достигнат фаза „пълна зрялост“ при средна височина около 70-90 см. Слънчогледът и царевицата се развиват добре на височина и са укрепнали, следващата фаза за слънчогледа ще бъде „цъфтеж“, а за царевицата „изметляване“.

Фокус: Кога ще започне беритбата на плодове и зеленчуци и какво е състоянието на лозовите масиви?

Мирослав Илиев: Късните овощни видове череши и вишни ще плододават, а кайсиите към края на месеца. Люцерната повсеместно е окосена повече от един път. От листните зеленчукови видове ще се осъществяват беритби на спанак, салати, марули, лапад, а при бобовите – прибиране на зелен грах. Лозовите насаждения имат оформени малки чепки и са добре разлистени. Ще е необходима растителна защита, по-често третиране на посевите срещу листни вредители с инсектициди, както и борба срещу плевелната растителност с хербициди. Условията на полето за селскостопанска работа ще останат благоприятни през дните без валежи.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА