Мирослав Илиев, агрометеоролог: Общото състояние на посевите във Варненско е много добро, не са установени повреди от измръзване

През месец март в районите на Североизточна България и по Черноморието средномесечните температури ще са около нормата – 5, 10 до 15 градуса. Това заяви за  Радио „Фокус” -Варна Мирослав Илиев, агрометеоролог от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при Българската академия на науките (БАН), филиал Варна. Валежите ще бъдат до и малко над нормата – около 50 – 80 л/м2.

„Ниските температури в началото на месеца подложиха на изпитание всички културни растения. Натрупаната снежната покривка от края на месец февруари предпази есенните посеви ечемик и пшеница от измръзване, а при стопяването й  се осигури достатъчен влагозапас до пролетта“, каза още Мирослав Илиев. По думите му общото състояние на посевите е много добро, не са установени повреди от измръзване. До края на месец февруари от проведените зимни прегледи в агростанциите не е констатирано измръзване и на плодни пъпки при овощните и лозови видове.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА