Мирослав Стоянов, ОДМВР-Пазарджик: Часовете по пътна безопасност трябва да бъдат по-сериозно застъпени в училищата

По повод часовете по безопасност на движението в училищата, Радио „Фокус“ – Пазарджик потърси за коментар говорителя на ОД на МВР в Пазарджик Мирослав Стоянов.

 

Фокус: Г-н Стоянов, каква е ролята на часовете по пътна безопасност на движението в училищата в Пазарджик?

Мирослав Стоянов: От изключително голяма важност е провеждането на специализирани занимания особено с подрастващите за безопасността на движението и такива занятия се извършват както разбира се  провеждат и състезания почти традиционни са всяка година най-вече в общинските центрове, където има подготвителни групи към учебни заведения и ученици от първи до четвърти клас участват в такива състезания за безопасност на движението. Така децата се стимулират да бъдат по активни и в своята и в безопасността на другите участници в движението.

Фокус: Ефективни ли са такъв вид занятия по безопасност на движението. Какво показва практиката?

Мирослав Стоянов: Разбира се, че са изключително ефективни. Друг е въпросът, че те трябва да бъдат по -сериозно застъпени в учебната програма не само в началният курс на обучение, а и в средните училища, защото не бива да забравяме, че точно тогава се оформя основно мисленето на подрастващите, а и тогава те са най-склонни да рискуват, като решат да седнат зад волана неправоспособни. Бих апелирал към това тези специализирани занятия по безопасност на движението да се активизират все повече и те да бъдат широко застъпени, а и да бъдат изградени специализирани детски площадки на които да бъдат извършвани те.

Фокус:Много често практиката показва, че децата преповтарят модела от своите родители, който виждат въпреки, че курсовете за обучение на млади водачи се извършват от професионалисти и все пак хората които влияят по един или друг начин на своите деца това са родителите, затова въпросът ми е могат ли децата да повлияят на своите родители при шофиране?

Мирослав Стоянов: Разбира се, че могат изхождайки от това, че детето по подсъзнателен начин копира и съответно мултиплицира поведението  на своите родители респективно и обратната версия е възможна, защото и двамата родители ще се почувстват много неловко ако детето им, което е запознато с правилата за движение им направи забележка при качването им в леката кола и им зададе въпросът защо не са поставили предпазните си колани или защо шофират с над допустимата скорост или защо правят рискови изпреварвания и шофират достатъчно бързо. Когато бъде зададен подобен въпрос на родители, които имат сериозна съвест и гражданска позиция биха реагирали веднага и съвсем спокойно можем да отбележим, че и децата могат да влияят поведението на родителите си, като водачи и участници в движението.

Фокус: Задължение ли е на контролните органи да следят дали на територията на учебните заведения в Пазарджик има необходимите пътни знаци за безопасността на учениците?

Мирослав Стоянов: Да. Това е част от ангажиментите на служителите от Сектор „Пътна Полиция“ в ОДМВР и съответните звена за пътен контрол в Районните управления в цялата област. Това се прави съвместно със собствениците на пътя, който преминават в близост до учебните заведения и  детските градини. Обикновено те са част от Републиканската пътна мрежа или от пътната мрежа на общините. Когато колегите от Пътна полиция установят някакво несъответствие или липса на пътни знаци, някаква неизправност по вертикална или хоризонтална пътна маркировка ние съставяме констативни протоколи и изготвяме сигнални писма до собственика на пътя още веднъж визирам било то Областно пътно управление или съответната община на базата на което те са длъжни да предприемат необходимите мерки и да отстранят констатираните слабости. Мога със задоволство да кажа, че са постигнати значителни успехи по отношение на осветеността на територията на града и състоянието на пътната маркировка. Общинската администрация, Районното управление и Сектор Пътна полиция голяма част от учебните заведения особено рисковите такива, които се намират  до  главните пътни артерии визирам училищата „Георги Брегов”, „Георги Бенковски” , Немската гимназия, Професионалната гимназия по Икономика и Мениджмънт, там където минават големи пътища има съответната маркировка, осветено е има вертикална и хоризонтална маркировка, пътни знаци тъй, че се надяваме водачите да бъдат внимателни и да спазват стриктно тези изисквания защото по-подобен начин и с това поведение ще пазят и живота и здравето на подрастващите.

Ваня НИКОЛОВА