Мирослав Янчев, Златоград: Победата беше очаквана, защото през годините работихме доста, за да направим нашите населени места по-живи и красиви

Кандидатът на ПП ГЕРБ, който бе преизбран за четвърти пореден мандат за кмет на Златоград, в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

„Фокус“: Г-н Янчев, започвате вече четвърти мандат, след три успешни такива. Очаквана ли беше победата на местните избори за Вас?

Мирослав Янчев: Очаквана беше победата ми, защото през годините доста работихме в посока да развием нашите насели места и да ги направим по-живи и по-красиви. В същото време да създаваме едно спокойствие в работата, защото когато работят институциите на местно ниво спокойно, когато хората са спокойни от управлението, нещат се случват по-добре и по-позитивно. Нямаше го това напрежение, което го изпитвах през първия мандат през 2007 – 2011 г. Очаквана е победата ми, тъй като моята предизборната кампания започва в момента, в който положа клетва. Аз не чакам един месец, за да казвам колко велики работи ще правя, а това които се случва през годините е достатъчно, за да се счита като предизборна кампания. Затова казвам, че това е очакван резултат.

„Фокус“: А какви ще бъдат основните ви приоритети през предстоящия мандат?

Мирослав Янчев: Тези срещи, които направих през изминалите няколко седмици ми дадоха възможност да затвърдя убеждението си, че основният приоритет остава благоустрояването. Много често се налагаше да обясняваме, че не местната власт създава работни места, а местната власт създава условия за работната среда. Хората трябва да прекратят илюзиите си и да нямат очаквания хората от кмета да създаде фабриките и заводите, а по-скоро да създаде условията за инвеститорите да бъдат  тук на място доволни и спокойни, да има ниска престъпност, да има по-светли населени места, да има по-чисти улици. Това искаме ние да направим и това да създаде условията за бизнес и това го обяснявах. Но инфраструктурата като цяло е една от основните теми, които се поставяха и в годините ми дава възможност с моя екип да привличаме средства от Европейския съюз – нещо, което се надявам да го надграждаме и да продължим да работим в тази посока за благоустрояване на населените места в цялата община.

„Фокус“: Какво искате да кажете на хората, които за пореден път ви гласуваха доверие?

Мирослав Янчев: Това доверие, които получих е изключителна отговорност за мен и осъзнавам за какво се гласува това доверие. Много работа ни чака, за което благодаря на всички, които упражниха вота си, които добронамерено ме подкрепиха без никакви задкулисни планове, а по-скоро добронамерено в името на това да бъде нашата община еталон в много работи. Това, което ме задължава  оттук-нататък е да поддържаме този стандарт, който го създадохме и името Златоград да бъде чисто и да бъде надграждано. Затова използвам ефира на вашето Радио „Фокус“ да благодаря на всички мои съграждани и всички жители на общината, които ме подкрепиха. Ние между другото получавахме и много подкрепа извън Златоград. Аз се радвам много и на тези посещения, които се правят от туристите в нашия град, гостите на града и нашите съграждани, които са в чужбина. Те идват и вдъхват кураж на местното население, че Златоград не е чак толкова западнал град, макар и да е отдалечен. Напротив той е жив и трябва ние местните хора да го виждаме и да бъдем по-големи оптимисти в бъдеще време, защото ние наистина живеем в едно красиво и прекрасно място.

Нели ГЕРГЬОВСКА