Мирослав Янчев, кмет на Златоград: Преди 107 години нашите прадеди са дали живота си, за да може ние днес да мислим и да действаме свободно

Днес Златоград празнува 107 години от своето Освобождение. В основата на всяко дело стои свободата и затова без нея днешния ден 21 ноември нямаше да бъде същия. Това каза за Радио „Фокус“ – Смолян кметът на Златоград Мирослав Янчев. Той посочи, че в празничния ден от 15.00 часа ще има тържествена сесия на Общинския съвет. След това ще има поднасяне на венци пред паметниците в Златоград, за да се отдаде заслужена почит и уважение към всички, които са дали живота си за свободата на Златоград. От 17.00 часа ще има тържествена проверка-заря със 101-ви Алпийски полк и духов оркестър от Пловдив. Актьорът Виктор Калев, който е родом от Златоград ще представи и спектакълът си „Грамофонът“ за празника на града.

„Най-скъпото и ценно право на всеки от нас е свободата – да мислиш, да избираш и действаш свободно. Ние трябва да оценяваме това, че преди 107 години нашити прадеди са дали живота си, за да може ние днес да мислим и да действаме свободно, защото Златоград се промени благодарение на това, че ние свободно избрахме да бъдем единни в много приоритети на общината и да бъдат подкрепяни всички тези инициативи не само от общинския съвет, но и от цялата общественост. Това всеки е направил съзнателно и затова Златоград успява. Развитието на Златоград е благодарение на единството и на екипното отношение към всички проблеми в града“, отбеляза Янчев.

Той се обърна към младите хора, които са бъдещето на Златоград, като заяви, че където и да ги заведен живота, действията на общината са подчинени на това да се върнат в родния си град. „Ние сме подчинили действията си те да се върнат да живеят и да се развиват в Златоград. Подчинили сме действията си на мечтите на младите хора да живеят по-добре. През първия ми мандат направихме конкурс за есе и попитахме младите хора какво очакват от местното самоуправление. Тогава най-много се впечатлих от това, което бе написало едно дете, че иска градът да сбъдва мечтите им“, подчерта Янчев. Той уточни, че откакто управлява общината като кмет, подчинява действията си на това да има по-добри условия за младите хора. Мирослав Янчев пожела на своите съграждани да са здрави, уверени и спокойни и да бъдат единни по отношение на реализацията на всички проекти в община Златоград, а те да дадат своята добавена стойност, за да осигурят по-добър живот на хората в най-южния град.

Нели ГЕРГЬОВСКА