Мирослав Янчев, кмет на Златоград: Стараем се да създаваме възможност за бизнес и развитието на икономиката в Златоград

За реализираните проекти през 2019 г, амбициите през следващия програмен период, развитието на туризма и инфраструктурата, Радио „Фокус“ – Смолян разговаря с кмета на Златоград.

 

Фокус: Господин Янчев, каква бе 2019 година за община Златоград?

Мирослав Янчев: За община Златоград 2019 беше една успешна година. В същото време и година, в която ние подготвяхме доста проекти за следващия програмен период, защото за нас е важно не само да гледаме какво сме свършили, но и да гледаме перспективите, които стоят пред нас. Поставили сме си доста амбициозни цели за следващия програмен период 2019 – 2027 г. Това са направления освен да активираме предприемаческата активност, искаме да си партнираме повече с бизнеса и то по отношение на качествено образование, ,устойчиво икономическо развитие. Има какво да се желае по отношение на инвестиции в умните поколения. Знаете за следващите години може би на това ще акцентира община Златоград. Ще се стараем да популяризираме наличните ресурси – свободния сграден фонд, потенциала за живот, добрата базисна инфраструктура, минералната вода. Това е нещото върху което сме си насочили усилията да засилим предприемаческата активност на местното население.

Фокус: Кои бяха най-важните проекти, които се реализираха в община Златоград през 2019 г.?

Мирослав Янчев: Съвсем нормално е в края на годината да отчитаме това, което сме постигнали и да кажем, че беше успешна година. Завършихме част от обектите, започнахме други, които ще бъдат завършени през 2020 г. Мога да кажа, че Златоград успешно реализира проекти в енергийната ефективност по Оперативната програма „Региони в растеж“ – една възможност от която се възползвахме да санираме над 52 сгради в Златоград. Това са държавни, публични, общински сгради, но и много частни, многофамилни жилищни сгради и къщи. Това е един много успешен проект за нас златоградчани и с него постигаме много сериозен ефект – освен, че ще подобрим атмосферния въздух, който дишаме, подобряваме и облика на града, защото всички тези сгради стават много красиви, създаваме по-добра енергийна ефективност и създаваме по-добри условия на живот. Тук не трябва да пропускаме и добрите комуникации, които създаваме за Аламовци и Страшимир – Печинско. Това са два пътя, които реализираме по ОП „Развитие на селските райони. Не трябва да пропускаме и 17-те улици, голяма част от които бяха асфалтирани през 2019 г., а останалите ще бъдат реализирани през 2020 г. и още редица проекти, които са свързани с инфраструктурата. Годината беше успешна, защото бюджетът за инвестиции през 2019 г. беше най-висок за всичките години, през които съм управлявал. Това са вече завършени обекти и други, които ще бъдат завършени 2020 г. и са на голяма стойност и това всъщност е нашата голяма отговорност да подобряваме условията за живот в населените места, в които живеем, защото хората разчитат на нас. Опитът, който натрупахме с моя екип през изминалите години ни помага да не разчитаме само на постановления на Министерски съвет. Благодарни сме на тях на Павителството на Република България, на ГЕРБ, на д-р Дариткова, на областния управител Недялко Славов за подкрепата през годината, за да се реализират доста проекти. В Златоград разчитаме на опита, която имаме по ОП „Развитие на селските райони, смятам, че ние като малка община благодарение на тези възможности, реализираме проекти в нашите населени места. Това ще бъде и нашата политика през следващите четири години, през които ще управляваме и дано и те да бъдат успешни.

Фокус: В края на 2019 г. за общините в Област Смолян с постановление на Министерски съвет бяха отпуснати 11,5 млн. лв. Каква част от тях са за община Златоград и за какво ще ги използвате?

Мирослав Янчев: И през тази година насочваме усилията си към подобряването на уличната мрежа и пътната инфраструктура. Може би и тези обекти, които ще бъдат реализирани те са за основен ремонт  на уличната мрежа в общината ни и една площадка, която се намира в центъра на Златоград до общинска администрация. Смятам, че с тези проекти ще подобрим облика на града, животът в крайните квартали ще бъде по-спокоен. Това обаче може би ще бъде един малък акцент от тази година. Искаме да наблегнем на това да създаваме възможност за бизнес и развитието на икономиката в Златоград, защото няма как да искаме спиране на миграцията и спиране на изтичането на кадри от нашите населени места, ако ние не създадем условия за бизнес. Местната инициативна група, която е създадена преди няколко години, тя играе точно такава роля. Създават се възможности за предприемачество, за развиване на идеи, с цел създаване на условия за бизнеса в нашия регион. Така че усилията ни ще бъдат насочени към създаване на условия за бизнес, но преди това и ние трябва да си свършим ангажиментите по отношение на инфраструктурата и комуникациите.

Фокус: Знаем, че градът през последните години се утвърди като водеща дестинация в туризма, имахте ли много туристи и през 2019 г.?

Мирослав Янчев: Ние наистина през годините направихме не малко, за да може Златоград да бъде привлекателно място за туризъм. Смятам, че Златоград наистина вече е запазена марка по отношение на културния туризъм. За това се положиха доста усилия от бизнеса и местната власт. Тук искам да подчертая, че публично-частното партньорство по отношение на развитието на туризма в Златоград е примера, който трябва да бъде за много общини.  С етнографския комплекс и Александър Митушев направихме доста събития заедно, които да привлекат вниманието на туристите и то успешно. Мога да кажа, че проф. Овчаров доста успешно помага за разкриването на туристически атракции и така заедно създаваме устойчивост в сектора на туризма. Има още какво да се прави, ние неведнъж сме споменавали минералната вода и в направлението туризъм тази идея трябва да бъде реализирана, не само за отопление, но и използването на водата за балнеоложки нужди. Имаме изграден сондаж, имаме напълно готов работен проект. Малко средства да необходими, за да може да реализираме един устойчив целогодишен туризъм и в това направление. По отношение на туризма в Златоград се утвърдиха няколко важни събития. От дълги години се налагат на пазара Дельовите празници, възстановката на един пазарен ден, в последните години се налага и Празника на златоградското чеверме. Тук  не говорим само за кулинарно мероприятие, а и за фолклорно и предоставяне на възможности за изява на фолклорни състави на професионално ниво. Да покажем гостоприемството и традициите на Родопите, да покажем фолклора на Родопите, това е другата ни главна цел, които с годините ще надграждаме. Всички тези събития се наложиха и привличат доста туристи от цялата страна и дори от чужбина, имаме вече посетители от Гърция и Турция и се надявам през следващите години тези мероприятия да бъдат още по-атрактивни. Има и други мероприятия, които вие сте ги отбелязвали многократно. Не трябва да забравяме и ултрамаратона, която се проведе за първи път през септември. Ние подкрепихме организацията, която създаде това събитие. Имаме е други спортни събития – „Шампион на шампионите“, който се провежда за пета година и той имат сериозно въздействие върху икономиката и развитието на бизнеса – хотелиерство и ресторантьорство. И тези събития ще подкрепяме и през следващите години, за да създаваме по-добри условия за туризъм.

Фокус: На финал, какво ще пожелаете на жителите на община Златоград и гостите за новата 2020 г.?

Мирослав Янчев: Преди всичко здраве и усилия за новите предизвикателства, пред които ще бъдем изправени през следващите години. Спокойствие и надежда да по-добър живот, защото ние се надяваме на по-добър живот и трябва да гоним целите, които сме си поставили през годината. Всички ние трябва да си подчиняваме действията на определени цели, които да ни водят към по-доброто. Да не забравяме да помагаме на хората, които имат нужда. Не говоря само от позицията на кмет и изпълнителна власт, но говоря и като човек – трябва да помагаме на хората в нужда и да подкрепяме нуждаещите се и това е нашата мисия.

 

Нели ГЕРГЬОВСКА