Мирослав Янчев, кмет: 2019 ще е годината на асфалтирането и на енергийната ефективност в Златоград

Кметът на община Златоград Мирослав Янчев в интервю за Радио „Фокус“ – Смолян.

Фокус: Г-н Янчев, какви ремонти по уличната мрежа в община Златоград планирате тази година и колко средства са предвидени за тях?

Мирослав Янчев: Всяка година сме поставени през предизвикателството да подобряваме състоянието на уличната мрежа със средствата, които се предвиждат по Инвестиционната програма за община Златоград. Тази година може би ще бъде годината с най-много асфалтирани улици и пътища, тъй като реализираме два проекта, които са от Програмата за развитие на селските райони. Единият проект финансира два пътя, които са с дължина над 20 км. Първият участък е Аламовци – Златоград, като той обхваща и една главна улица в Златоград. Другият проект е Боево – Страшимир – връх Печинско, като това са две отсечки, които са изключително важни, защото засягат населени места отдалечени от града. Това, което предвиждаме в рамките  на Златоград и в село Старцево е да реализираме над 22 улици като 17 от тях са по Програмата за селските райони, имаме подписан договор и върви избор на изпълнител. Другите улици са по процедура от миналата година, които трябва да се довършат и така ще асфалтираме над 22 улици, които ще бъдат асфалтирани за първи път. Златоград е туристическа дестинация, но много голяма част от крайните улици не бяха асфалтирани през годините въпреки нашите усилия.  Така че, това ще е годината на асфалтирането и на енергийната ефективност, защото ще реализираме 32 сгради в Златоград по Оперативна програма „Региони в растеж“. Предвиждаме и около 200 000 лв., като процедурата за избор на изпълнител все още не е стартирала, но предвиждаме с тях по всички общински пътища да направим кърпежи, въпреки че те са в добро състояние. Предвидени са средства за преасфалтиране на участък от тях към Крушкова махала, а другите участъци ще се избират според необходимостта в другите населени места в цялата община. Всяка година се отпускат такива средства с решение на Общински съвет и това е хубавото, че се опитваме с тези мероприятия да обхванем всички проблеми по общинските пътища и така да нямаме улици с дупки.

Фокус: Споменахте, че предстои санирането на 32 сгради по Оперативна програма „Региони в растеж“, разкажете повече по темата?

Мирослав Янчев: Да, наистина тази година предстои много сериозна работа по енергийната ефективност, вече имаме одобрени проекти – 4 на брой за 32 сгради. Сред тях има осем жилищни блока, както и 24 многофамилни къщи. В Златоград всички тези сгради се подчиняват на това не само да бъдат по-евтини като поддръжка – отопление и климатицация, но и да има по-добър облик града ни. Така че с тези 32 сгради и предишните 22 сгради, които бяха санирани досега, смятам че Златоград ще придобие един по-добър облик и с цветовете на стария град, ще постигнем един много сериозен ефект за естетическия вид на Златоград.

Фокус: Какви други проекти предстои да бъдат реализирани през тази година в Златоград?

Мирослав Янчев: Това, което се предвижда за тази година като ремонти е да сменим половината дограма на сградата на болницата в града. Вече върви процедурата за подмяна и модернизация на уличното осветление на селата Долен и Ерма река. Това са третото и четвъртото населено място, на които сменяме уличните лампи с енрегоефективно лед осветление. Доказано е, че всяка година ние правим икономия между 50 и 60 % на електроенергия. Така че това се заслужава усилията и ние работим по това направление да сменяме уличните осветителни тела във всички населени места. Предвиждаме и много други дейности, които са в богатата ни инвестиционна програма. За първи път тази година имаме рекорден бюджет, който е около 11,8 млн. лв., което за малка община като нашата е сериозно предизвикателство да реализираме всички тези проекти.

Фокус: Наскоро стартира кампанията за пролетното почистване на община Златоград, как протича тя до момента?

Мирослав Янчев: Всяка година мием улиците два или три пъти, не само напролет. Сега наистина стартира кампанията за пролетно почистване на населените места в общината, но ние не го правим кампанийно. Много пъти с моя екип сме си говорили, че ние трябва да имаме нетърпимост към мръсни улици, към непочистени тротоари, към нерегламентирани сметища. Това се случва през цялата година. Миенето на улиците при нас стартира преди три седмици, като се съобразяваме с прогнозите да не вали и да не се налага ново опесъчаване. Това е наша отговорност и всъщност ролята на кмета и неговия екип е да държи населените места чисти, приветливи, осветени и спокойни с превенцията, която правим във всички населени места и на възловите кръстовища в Златоград. Тоест това е нашата роля и ние това го поставяме на първо място. Независимо дали е седмицата на гората, пролетното почистване, ние сме постоянно в такава една процедура на поддържане на чистота в Златоград и в населените места в общината.

Фокус: Споменахте, че има видеонаблюдение във всички населени места и на възловите кръстовища. Отчитате ли промяна в поведението на шофьорите в общината и като цяло, какъв е ефектът от камерите?

Мирослав Янчев: Камерите са на обществени места в населените места и на възловите кръстовища и входно-изходните артерии и хората знаят, че има наблюдение. В населените места тази година сме предвидили в програмата си, която е съгласувана и с Районно управление на полицията, поставяне на още камери, така че да обхванем на 100 % движението и евентуално и на криминалния контингент, защото ако ние не създадем тези условия оставаме в риск да не се разкрие престъпление. Хубаво е, че монтираните камери със софтуера и хардуера и всички компютри са в полицията. Общината не разполага с камери всичко е през полицията и това е една възможност да се обхванат всички обществени терени. Имахме вандализъм, камерите констатираха, имахме кражби на цветя, хванахме хората, имаше чупене на дървета, с поставянето на камерите спряха тези прояви в обществени терени. Така че камерите си дадоха своя резултат и аз смятам, че това е нашата роля да гарантираме сигурността и спокойствието на хората в Златоград. Между другото при нас няма кой знае какви престъпления, но когато има те веднага се разкриват или в много кратки срокове се откриват извършителите. Много важно за всеки един кмет е да знае, че когато има превенция, има и спокойствие.

Фокус: Предстои един от най-емблематичните празници за Златоград, този на Златоградското чеверме. Кога ще се проведе той и какво ще могат да видят по време на празника жителите и гостите на Златоград?

Мирослав Янчев: Празникът е изключително предизвикателство за екипа ми, защото много трудно е да организираш празник в днешно време. Всеки празник струва някакви пари, а в бюджета се заделят много малко средства за такива мероприятия. Търсят се местния бизнес, спонсори, хора, които имат отношение към туризма в Златоград. Предвиждаме на 4, 5 и 6 май за пореден път да има празник на Златоградското чеверме и тук е мястото да поканя всички, които желаят да посетят нашия празник. На 4 май щи има атрактивно въртене на 150 чевермета под съпровода на 111 каба гайди, ще има богата фолклорна програма с много изпълнители. На 5 май ще има и гайдарско надсвирване с възможности на самодейци да участват в „Надиграй ме“. На 6 май ще отбележим и Гергьовден с музикална програма в центъра на Златоград. Надяваме се и времето да е хубаво, за да се радваме на добро време и хубаво изживяване. Празникът е изключителна атракция, защото е свързан с българския фолклор, с песни, танци и носии и разбира се няма как гостите да не се изкушат да опитат и от хубавото златоградско чеверме.

Нели ГЕРГЬОВСКА