Миро Рахнев, психотерапевт: Около 0.4 % от населението може да има клинична проява на заболяването шизофрения

Бургас. Около 0.4 % от населението може да има клинична проява на заболяването шизофрения. Това каза за Радио „Фокус“ – Бургаспсихотерапевтът Миро Рахнев по повод Световния ден за борба с шизофренията. По думите му шизофренгеномът е вид емоционална затрудненост, при която при пациентите много често могат да се наблюдават липса на адекватни емоционални реакции. „Шизофренията много често се свързва със симптоми на параноя, наблюдава се проява на социална изолация. Болният изпитва проблеми с дългосрочната, с работната памет, със самият акт на знание. Проблемът е, че функциите на паметта и скоростта на осмисляне на информация е малко по-различна от биохимията на обикновения мозък. Често се наблюдава болните да застават в причудливи пози, да застават неподвижно в една поза или да изпадат в момент, който да изпадат в безпричинно раздразнение“, обясни психотерапевтът и добави, че най-често болестта се проявява в юношеска или ранна зряла възраст.
„Има превенция на заболяването. В последно време се полагат много усилия от медицината да се сведе до минимум свързаното нарушение с подтипажа на шизофренгенома. Самото заболяване би могло да се установи до година – две преди проявата на съответните симптоми“, каза още Рахнев. По думите му в България най-често се среща параноидната шизофрения, според Медицинския класификатор на болестотворните състояния. „Типични за нея са объркаността, напрегнатостта, чувството на застрашеност и преследване, параноиден страх, агресия и автоагресия. Допълнително могат се наблюдават и халюцинации – слухови или визуални. Нито един от тези признаци обаче не е основание сами да си поставим диагнозата, тъй като всеки един от тях би могъл да бъде индикатор за друго заболяване“, посочи психотерапевтът. Той добави, че съгласно класификацията на психозите, за да се постави конкретна диагноза, тези симптоми трябва да са се проявявали в период от един месец до половин година преди това.
„Главната причина за развиване за такъв тип заболяване е комбинация от генетични фактори и факторите на средата, в която хората живеят, или т. нар. „фамилна анамнеза“. Това означава, че, ако има 20-30 % вероятност за развитие на заболяването, ако има роднина с установено такова. Друга причина е, след употребата на наркотици, да отключат такива заболявания“, отбеляза Рахнев.
Мария ПОПЧЕВА