Митко Кижев, Съюз на автоинструкторите в Бургас: Интересът към шофьорските курсове е променлив

Митко Кижев, член на УС на Съюза на автоинструкторите в Бургас в интервю за Радио „Фокус“ – Бургас

Фокус: Г-н Кижев, бихте ли ни припомнили как се придобива свидетелство за управление на моторно превозно средство?

Митко Кижев: Няма промяна в нормативната уредба. Курсовете започват едновременно по график от Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“ на 14 дни. Следващият курс ще бъде открит на 27 ноември. Провеждат се 40 часа теоретични занятия в рамките на тези 14 дни. След като преминат необходимия брой теоретични занятия, кандидат-шофьорите започват кормуването. Кандидатстването за управлението на автомобил от кат. Б – масовата категория –  изисква 31 часа индивидуално на волан, което включва: начално обучение на полигон, извънградско управление – за да може да бъде усвоено използването на всички предавки на автомобила. Имаме късмет, че в близост до Бургас има магистрала. След това продължават с управлението в населено място, както по места със слаба интензивност, така и по такива с натоварено движение, като например, кръговото кръстовище „Трапезица“, кръстовището между „Сан Стефано“ и „Стефан Стамболов“, кръстовището между „Сан Стефано“ и „Демокрация“ – където има концентрация на голям автомобилен поток. Следва 6-7 часа усвояване на управлението на автомобила на заден ход, след което се отработва и паркирането му. Изпитите се изпълняват задължително под видеонаблюдение.

Фокус: Има ли засилен интерес към шофьорските курсове?

Митко Кижев: Интересът е променлив. Преди като обективна предпоставка бяха сезоните, но това отпадна. В Бургас има 61 учебни ценъра, от които по-голямата част са за кат. Б, а около 4 човека се записват на всеки курс във всеки един от центровете.

Фокус: През кои сезони е препоръчително да се започне курс?

Митко Кижев: Не мога да се ангажирам с категорично мнения. Смятам, че късната есен е добро време за започване на курс, както и ранната пролет. През зимата атмосферните и пътните условия са влошени, а през лятото трафикът е кошмарен и натоварването за курсиста е голямо.

Фокус: Какви съвети бихте могли да дадете на младите шофьори при подготовката на автомобилите им за зимния сезон?

Митко Кижев: Поставянето на зимни гуми е задължително, разбира се. Не мога да коментирам тази част от подготовката, тъй като всичко при нея е регламентирано. Стабилността и устойчивостта на автомобила се увеличава значително. Другата част от подготовката е проверката на състоянието на акумулатора. Условията за стартирането му и за работа с него са малко по-тежки през зимата, така че трябва да сме сигурни в него. Следващата част от подготовката е проверката на спирачките. Не на последно място трябва да проверим охладителната система. Желателно е на 2 години да сменяме антифриза, тъй като се получава утайка, която може да влоши охлаждането и отоплението на автомобила.

Фокус: Повишаването на цените на горивата ще се отрази ли на цената на шофьорските курсове?

Митко Кижев: Към момента промяна няма, но, ако цените на горивата продължат да растат прогресивно, смятам, че това ще даде отражение. Мисля, че държавата трябва да се намеси и да сложи лимит в тези цени на база средния статус на българина.

Фокус: Необходими ли са промени в начина на придобиване на свидетелство за управление на МПС?

Митко Кижев: Подготвя се нов закон за водача, който ще регламентира нещата, но, според мен, „отъпканата пътека“ е добра. Всичко е индивидуално – всеки от нас има индивидуален подход на преподаване, а всеки кандидат има индивидуален подход на усвояване на знанията.

Мария ГЕОРГИЕВА