Митко Манолев, винопроизводител: Освен качествено грозде и утвърдена технология, хубавото вино изисква отлично поддържана хигиена

Митко Манолев, винопроизводител от Област Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Манолев, защо Широката мелнишка лозя е специфична?

Митко Манолев: Мелнишката лозя е специфична, защото е сорт грозде, който зрее много късно и няма как да бъде отгледа на друго място в България. Мелнишкият район е един от най–топлите в страната ни и има специфичен микроклимат, който е много по–близък до средиземноморският  и субтропичният, отколкото до умереният. По принцип мелнишката лозя се събира октомври месец, защото едва тогава натрупва необходимите захари и други вещества, за да стане хубаво вино. Друга важна специфика за района е почвата, която е много песъчлива и не задържа влага, а и нашите баири са добре разположени на юг-югозапад, което способства за по-доброто изпичане на гроздето.

Фокус: А от къде идва наименованието на този сорт лозя?

Митко Манолев: Наименованието на специфичният сорт лозя идва от това, че листата и са по – широки и големи от другите, а причината за това е те да могат да задържат повече влажност.

Фокус: Има ли различия в технологията по отглеждане на лозята днес и преди 10-20-50 години?

Митко Манолев: По принцип едно време лозята са се гледали по по-различен начин и съответно са давали по-изпечено грозде. Важно е да отбележим, че и реколтите са били по-малки. Именно заради това битува едно твърдение, че Мелнишкото вино е силно, но в действителност това не е така. Всъщност виното от нашия регион е съвсем нормално и хубаво за пиене.

Фокус: Трудно ли се отглежда лозя?

Митко Манолев: За човек, който се занимава с това професионално не е трудно. Всъщност трудностите идват от там, че отглеждането на лозя изисква постоянство, защото има определени дни или периоди в годината, когато се изисква да бъде отделено повече време за лозята, тъй като в кратки срокове трябва да бъдат изпълнени дадени действия. Гроздето не е от трудоемките култури, когато знаеш как да го работиш. Затова много хора се занимават, но не всички са професионалисти. В Мелник има много хора, които отглеждат лозя и се продава много грозде, но не може да се каже, че всичкото е на 100 % качествено. Искам да отбележа, че Мелник има вековни традиции за отглеждането на лозя и произвеждането на вина в сравнение с други райони на света, за това трябва да консумираме само българско производство.

Фокус: А какви са най-произвежданите вина в региона?

Митко Манолев: Най-произвежданите вина са червените от гроздовия сорт „Широка мелнишка лозя“. Това е един от най-старите сортове грозде, който се отглежда в нашия регион. Повечето хора в Мелник държим на традициите, затова и 80%  от отглежданата лозя е Широка Мелнишка. Отглеждаме и други сортове, но все пак наблягаме на традицията, за да може хора като дойдат в Мелник да опитат едно истинско, традиционно мелнишко вино. Правим два вида от него, по две различни технологии. Първото вино се прави по най-старата технология за сухо вино, а с раздвижването на технологията започнахме да правим и полу-сухо вино. Под сухо вино трябва да се разбира, че до край е завършила ферментацията. Така се получава напитка, която е по-суха, по тръпчива, няма сладка жилка. А когато ферментацията се спре по-рано виното остава с лека и сладка жилка.

Фокус: Каква е тайната за хубавото вино?

Митко Манолев: Тайната е да се направи хубаво грозде, след това да се следват определени технологии за правене на вино. Едно от най-важните неща е да имаш хубави съдове. Дали ще се дървени или от друг материал не е толкова важно. По-важно е да има идеална хигиена.

Ливия НИНОВА