Митко Манолев, лозар и винопроизводител: Ако гроздето не е добре узряло, то няма се получи максимално вкусно вино

Снимка: pixabay

Митко Манолев, лозар и винопроизводител от Мелник, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Г-н Манолев, каква реколта от грозде очаквате тази година?

Митко Манолев: Очакваме нормална реколта, но самото грозде ще е малко по-ситно, защото времето беше по-сухо. Затова ще има и по-малко количество, но пък се надяваме да бъде добре изпечено.

Фокус: Кога настъпва технологичната зрялост при Мелнишката лозя, на база на която ще може да прецените в крайна сметка каква ще е реколтата?

Митко Манолев: За Мелнишката лозя, технологичната зрялост настъпва в началото на месец октомври, тоест сега. Важно е да отбележим, че има хора, които вече обраха своите лози, но те не гледат оптималното качество. Други пък се страхуват някой да не им го открадне и други подобни. По-възрастните хора пък чакат да има повече почивни дни, което е през септември, когато идват техни роднини, за да оберат гроздето. Ние имаме големи лозови масиви, затова не бързаме да го събираме цялото, а правим това поетапно.

Фокус: Ако гроздето се обере по-рано от необходимото, то няма ли захарите в него да са по-малко и съответно после при производството на вино ще трябва да се добавя захар?

Митко Манолев: Точно така, но някои хора това не ги притеснява. За нас са важни не само захарите, защото те образуват алкохола, който обаче не е вкусовата съставка на виното. Той е по-скоро силовата.

Фокус: А коя е вкусовата съставка?

Митко Манолев: Ароматите и вкусовете във виното се определят от другите съставки в него, част от които се образуват дори от слънцето. Така, че според мен ако гроздето не е добре узряло, то няма се получи максимално вкусно вино. Специално моето семейство е известно с това, че прави вкусно вино.

Фокус: Каква е Вашата тайна за хубавото вино?

Митко Манолев: Контрола във всеки един момент. Ние си произвеждаме гроздето, правим си виното, съхраняваме го и го продаваме, тоест имаме затворен цикъл. Така, че за нас е много важно да контролираме всеки момент и да опитваме нещата, които правим, за да може да ги изпипаме.

Фокус: Предполагам и съдовете, които използвате са важни?

Митко Манолев: Разбира се. Три са компонентите за правен на хубаво вино. Първият е свързан с това, че е необходимо хубаво грозде. Вторият е – съдове, които да са добре поддържани от хигиена гледна точка. Третият компонент е свързан със спазване на определена технология, каквато има всеки винопроизводител или всяко семейство, както е в нашия случай. При нас тя се предава от поколение на поколение.

Фокус: Какво показват впечатленията Ви – има ли интерес към така нареченият винен туризъм?

Митко Манолев: От чужденците има, но от българите не много. Все пак не бих се ангажирал с цялостно твърдение по темата, защото аз като цяло работя с хора, които се интересуват от това нещо. Ние работим с туристи от този тип. При нас не идват всички туристи, защото ние се намираме малко в страни, а много от тях искат да правят туризъм с колите, което за мен е малко странно. Те разбират туризма като да отидеш с колата до дадено място, да седнеш, да дегустираш и да си тръгнеш, тоест леко мързеливи са. Лошото е, че туристите стават все по-лениви, а това не е добре, защото всъщност те няма да се докоснат до истинските неща. Въпреки, че до някаква степен това е добре, защото така печелят другите хора.

Фокус: Кои според Вас са по-големите ценители на хубавото вино – българите или чужденците?

Митко Манолев: Хубаво вино е малко странна дума, защото за някои хора хубаво е едно за други – друго. Да кажем хората, които са от България ценят повече младото вино и това, което е вкусно за пиене. Докато чужденците ценят повече по-странните вина. Тоест търсят се различни цена, от различните групи туристи.

Фокус: Какво е за Вас виното?

Митко Манолев: За мен виното е първо поминък, второ – то е нещо, което ми е на сърцето, както се казва. Не на последно място виното е бъдещето на моето семейство и на целия Мелник.

Ливия НИНОВА