Митко Станоев, Сдружение „Защото можем“: Ще дарим 5 апарата за Родилно отделение на болницата в Петрич, защото има необходимост от тях

Снимка: Pixabay.com

Митко Станоев, председател на Сдружение „Защото можем“, в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Поводът за разговора ни с Вас е третото поредно метално сърце, което беше поставено в град Петрич. Към момента на какви локации се намират те?

Митко Станоев: В три различни точки на Петрич сме разпределили сърцата. Едното е в квартал „Дълбошница“, другото е в центъра, а третото е в квартал „Поляните“. Последното бе монтирано преди около двадесет дни. В тази връзка искам да кажа, че едно мило семейство от Петрич се свърза с нас, като изрази желание да се направи поне още едно сърце, тъй като до този момент в града имаше само едно. В процеса на работа бе взето решение за изработката на още две. Изключително сме благодарни на тях за това, че ни предоставиха всички материали и консумативи за направата на сърцата, както и на едно момче от нашето Сдружение, което ги изработи.

Фокус: А какво успяхте да съберете и предадете като пластмасови изделия до този момент?

Митко Станоев: В предната кампания извозихме за град София малко над 1 тон, което ни постави на първо място в Благоевградска област по предадено количество. Надяваме се да запазим водещата позиция, като към момента наблюдаваме завишена активност от страна на жителите на общината към тази кампания, която ще бъде на 29 септември (неделя) в столицата.

Фокус: До кога хората трябва да поставят капачките, които са събрали в металните сърца, за да може Вие да ги предадете?

Митко Станоев: Да кажем, че е хубаво да бъдат предадени до петък, което е 27 септември, за да можем да приберем всички капачки, да направим цялата организация в събота, и в неделя да потеглим за предаването им в град София.

Фокус: Какво успя като да реализира като помощ за община Петрич, а и не само, Сдружението, на което Вие сте председател?

Митко Станоев: От както е създадено Сдружението, почти година и четири месеца, успяхме със собствени сили да съберем едни прилични суми. Целта е да подпомогнем жителите в общината. До момента сме дарили, с помощта на благодетели, три кувьоза на български болници. Миналата година закупихме апаратура за отделенията по Неонатология в болниците в градовете Петрич и Сандански. В момента новото е, че поръчахме 5 апарата за нашето Родилно отделение, което се нуждаеше спешно от нова апаратура. Освен това няколко пъти правим кампанията „Бъди човек“, в която сме подсигурили хранителни продукти за възрастни, болни,самотни и бедни хора. Подпомогнали сме  над 450 човека, общо и от трите проведени кампании. За Коледа предстои четвъртата поред  инициатива. Участвали сме още и в много други прояви за набиране на средства. Работим на пълна пара.

Фокус: Можем ли да кажем, че и за в бъдеще Сдружение „Защото можем“ ще продължава да застава зад обществено значими каузи и да бъде в полза на хората, които имат нужда?

Митко Станоев: Винаги. Ние за това сме създали Сдружението, за да помагаме на хората и да накараме младите  да бъдат активни участници в инициативите. За нас е изключително важно подрастващото население да е част от обществената дейност, от будното гражданско общество, защото те са бъдещето на България. Това ни трогна най-много в кампанията „Капачки за бъдеще“, защото се включват най-малките. Децата се учат на опазване на околната среда, като събират капачки, в помощ на бебета. Правят нещо хубаво. Учат се и на гражданско отношение.

Ливия НИНОВА