Митко Тасев, сдружение „Македонски комити“: По повод 109-та годишнина от смъртта на Мануш войвода проведохме шествие до гроба му над Долна Рибница

Митко Тасев, председател на сдружение „Македонски комити“ – град Петрич в интервю за Радио „Фокус“ – Пирин.

 

Фокус: Г-н Тасев, защото вашето сдружение тази неделя организира поход в чест на Мануш войвода?

Митко Тасев: Защото целта на нашето сдружение е да се поддържат, да се почистват и да се възстановяват паметници, да се помни историята,  а Мануш войвода е един от най-изявените дейци на освободителното дело в Петрич. Всъщност важно е да отбележа, че това бе първото мероприятие на сдружение „Македонски комити“ с което решихме да почетем годишнината от смъртта на войводата.

Фокус: Колко души горе-долу се включиха в похода ви до местността „Трънката“?

Митко Тасев:  Като брой не мога да Ви кажа точно, но имаше много представители на нашето сдружение, а също така бяхме поканили представители на клубове, които не са със стопанска и политическа цел като  „Млад планинар“, клуб „Белла Екстрийм“, имахме наши гости и съмишленици от сдружение „Родопски хайдути“, които също ни помогнаха много и ни подкрепиха в това дело. Също така участие взеха представители на Исторически музей – Петрич, членове на ВМРО – Петрич, кметът на Община Петрич Димитър Бръчков, представители на Общинска администрация и жители на Община Петрич. Поканата ни към всички бе отворена, така че всеки, които е изявил желание взе участие в нашия поход.

Фокус: Споменахте, че Мануш войвода е важен за Община Петрич, но защо е така?

Митко Тасев:  Защото той е най-чистия и най-незамесен в лоши дейности като например кражби и прочие. Точно след Илинденско – Преображенското въстание той е този, който възстановява пощата между Серския и Струмишкия революционен окръг, обединява четите и създава една много голяма и сила организация, която спомага за освобождението на Петрич от турско робство.

Фокус: А всъщност самата местност която сте посетили в неделя е мястото където Мануш Георгиев загива заедно с 23-ма дейци на организацията

Митко Тасев:  Да, точно така. Той загива заедно с още 23-ма души. Там е избита неговата чета, местната чета на Долна Рибница, също така е имало и дейци от Петрич, които са били там на събрание, за да разискват революционни въпроси. Тук е мястото да спомена, че не всички са погребани горе при Мануш, тъй като хората от местната чета са си били погребани в гробището на селото, а тези от Петрич са си погребани в гробището на Петрич.

Фокус: Тази година се навършват 109 години от събитието нали така?

Митко Тасев:  Да.

Фокус: А по повод 110-та годишнина планувате ли още от сега как да я почетете подобаващо?

Митко Тасев:  Да, мислим и за напред. Както казах целта на нашето сдружение е да пазим културното наследство и историята, затова плануваме още доста прояви, с които искаме да отбележим и други събития. Както казах в началото на нашия разговор сдружението ни е ново и това всъщност бе нашето първо мероприятие. В бъдеще смятаме да продължим и инициативите.

Фокус: Казахте, че сдружението е ново. В тази връзка може ли да ни разкажете малко повече за него, за да може и ние да запознаем нашите слушатели и читатели с вашата дейност?

Митко Тасев:  В нашето сдружение сме събрани предимно хора-родолюбци, мъже и жени, хора, които обичаме България и родния край. Нашите цели са не политически и с не стопанска цел. Идеята ни е да пазим паметниците на културата, да ги почистваме, да ги поддържаме, да създаваме нови паметни плочи, защото има доста хора, които са си дали живота си България, но те биват забравени, не се помнят и не се знае къде са починали, къде имат гробове. Така, че ние ще работим в тази посока и ще правим паметници там където е необходимо. Освен това ще честваме национални и църковни празници. Най-общо казано ние сме ориентирани към опазване на българската история и ще работим затова тя да не се подменя и да се помни.

Фокус: Какво Ви предстои като събития през близките месеци?

Митко Тасев:  Има доста неща, които сме решили да направим и доста годишни и празници, които възнамеряваме да отбележим, но за момента искам да ги запазим в тайна, защото още не сме изчистили изцяло тяхната организация. В дългосрочен план  искаме да отбележим годишнината от Илинденско-Преображенското въстание, преди това 3 март, Петричкия инцидент, който се случва в нашата община, ще отбележим и 101 години от освещаването на Дранговата чешма и прочие.

Ливия НИНОВА