Митко Тасев, сдружение „Македонски комити“: На 28 октомври всички петричани се чувстваме горди и отдаваме почитта си към героите, които загинаха за нашата свобода

Митко Тасев, председател на сдружение „Македонски комити“ в интервю за празничното издание на предаването „Петрич – древен и вековечен“ на Радио „Фокус“ – Пирин.

Фокус: Защо денят на Освобождението на Петрич е важен за Вас и с какво го свързвате?

Митко Тасев: На 28 октомври отбелязваме освобождението на Петрич. На този ден всички петричани се чувстваме много горди и отдаваме почитта си към всички онези, които отдадоха живота си за нашата свобода. Благодарение на всички тях – четниците и войводите, днес ние спокойно може да се наречем българи.

Фокус: Мислите ли, че петричани са родолюбиви хора и къде в тяхното ежедневие стоят понятия като „патриотизъм“ и „родолюбие“?

Митко Тасев: Мога да кажа, че петричани са родолюбиви хора. В началото на демокрацията тези две понятия доста се позагубиха, но днес ние виждаме, че в последните няколко години доста хора се обърнаха към  родолюбието и патриотизма. Ако искаме да се запазим като народ и държава, то трябва да възпитаваме идните поколения именно на тези ценности.

Фокус: Каква е причината „Петричкия инцидент“ да е важен за Вас и как се зароди идеята да откриете паметна плоча по повод случилото се преди 92 години на Демир Капия?

Митко Тасев: „Петричкият инцидент“ е важен, защото при него сме свидетели на подвига на едни хора, които веднъж са били под турско робство, веднъж под сръбско и се е налагало да бъдат бежанци. Малко по-късно България е вече свободна, но Гърция си намира причина и отново ни напада, окупирайки петрички села. Хората в тях отново се оказват изправени пред това дали да бъдат за пореден път бежанци, бягайки във вътрешността на държавата или да се изправят срешу настъпващите гърци. Тогава те избират да се борят, формирайки петричко опълчение, което се изправя срещу гръцката армия и побеждават. Всъщност оказва се, че много малко хора знаят за тази част от нашата история, поради тази причина ние искаме да направим една плоча, с която ще дадем гласност  на случилото се. Избрахме да поставим паметната плоча на Демир капия, защото от там тръгва самият инцидент. На 19 октомври 1925 година гръцки граничар навлиза на българска територия, обвинявайи нашите граничари, че копаят окопи, тогава става престрелка при която гръкът пада убит. Гръцки войници правят опит да изтегляг трупа на убития на гръцка територия, за да обвинят България  и да  могат да ни нападнат. Малко след това те си намират повод и ни нападат. Най-интересното е, че след като гърция е обвинена за агресор, тя е осъдена да плати на България репарации, като около 1.5 милиона отиват за петричани, които се отказват от тези пари, за да се построи училище. Оказва се, че парите няма да стигнат, затова те додават, така че училището да се дострои, за да може да има къде децата да учат.

Фокус: А кога ще бъде самото откриване?

Митко Тасев: Откриването на плочата ще бъде на 28 октомври, събота от 12.00 часа.

Фокус: Какво искате да пожелаете на петричани по повод празника на града?

Митко Тасев: Искам да пожелая на петричани да бъдат живи и здрави, и никога да не забравят историята ни, защото народ, който си забравя историята е обречен тя да се повтори.  Нека не си забравяме историята и отдадем почит към тези, които си дадоха живота, за да може ние сега да се наречем свободни българи.

Ливия НИНОВА