Михаела Филева, певица: „Изгубване в Рая“ е тогава, когато си много щастлив и спокоен – определено музиката ми дава това усещане

Снимка: Monte music

На 17 октомври в Благоевград, градът, обявен за посланик на българската музика, ще се състои концерт, част от първото самостоятелно турне на певицата Михаела Филева. На сцената в града тя ще представи едни от най-големите си хитове, сред които „Опасно близки” и „Нова страница“. Жителите и гостите на Благоевград ще имат възможност да чуят също последната ѝ песен – „Изгубени в Рая“. Повече за предстоящото събитие ще научим от интервюто на Радио „Фокус“ – Пирин с Михаела Филева.

Фокус: На 17 октомври предстои първият Ви самостоятелен концерт в Благоевград. Какви са Вашите нагласи по този повод?

Михаела Филева: Аз много добре познавам благоевградската публика, защото не веднъж съм имала възможността и удоволствието да изпълнявам своята музика в Благоевград.  Освен това свързвам Благоевград с някои от най-топлите си, в чисто професионално гледна точка, преживявания. Така, че наистина нямам търпение за 17 октомври. Подготвили сме много специален концерт. Преди около половин година, в продължение на една година, подготвяхме спектакъла, който представихме в зала 1 на НДК, заедно с целия ми екип. В него има много танци, музика с нови аранжименти  и красива мултимедия. Сега съм на първото си национално турне и заради топлите чувства, които имам към Благоевград нямаше как да Ви пропуснем, така че на 17 сме при вас.

Фокус: Притеснявате ли се, че това е първото Ви самостоятелно турне, въпреки че сте се срещала с благоевградската публика?

Михаела Филева: Не се притеснявам, по-скоро се вълнувам. Концерта е много добре подготвен вече, защото това е поредната дата от турнето ми. Надявам се, че ще има хора, които ще искат да видят това, което сме подготвили, защото наистина сме го направили с много сърце и желание.

Фокус: Какво Ви вдъхновява да правите музика, да се срещате с публиката по време на концерти, на клубни участия?

Михаела Филева: В общи линии обратната реакция е едно от най-вдъхновяващите неща, когато си говорим за сценични изкуства. Тоест – това да си на сцената, да виждаш хората, че се забавляват, че чувстват заедно с теб музиката, която си написал или която изпълняващ. Това са нещата, които най-много те мотивират да продължаваш да работиш, да продължаваш да се опитваш да правим по-големи неща и все по-смислени.

Фокус: А при писането на самите песни от къде получавате муза?

Михаела Филева: Различно е. Това е един от най-трудните въпроси. Вдъхновението, когато си говорим за авторство е нещо, което е изключително субективно за всяка отделна песен. Понякога може да те вдъхнови разговор с приятел, друг път – прочетена фраза в любима книга. Може да те вдъхнови дори нещо, което си чул по радиото или друга песен. В общи линии всичко, което се сетите може да бъде вдъхновение за песен. Просто човек трябва да стои с отворено съзнание и да „улавя вдъхновенията, когато минат покрай него“. А това всъщност се случва много често.

Фокус: Вие сте сред най-популярните съвременни млади български изпълнители. В тази връзка какво искате да кажете на всички, които искат да тръгнат по вашия път?

Михаела Филева: Да не се страхуват от многото работа и че това е единствения начин нещата да се случват. Като цяло няма универсална формула за това да успееш да бъде успешен изпълнител. Това, което знам със сигурност е, че ако дори за миг спреш да вярваш, че работата е нещо, което променя съдбата ти, то това ще бъде края на твоя творчески път. Това е единственото нещо, което прави разликата.

Фокус: А какво е за Вас музиката?

Михаела Филева: Към момента музиката е целият ми живот. Тя е движещата сила на ежедневието ми – докато съм будна съм музика, в момента, в който си легна сънищата ми са музика, така че тя е всичко, което съм всъщност.

Фокус: Може ли да кажем, че музиката е Раят, в който се губите?

Михаела Филева: Въпросът Ви е много приятна препратка към последната ми песен. Да, мисля, че може да кажем такова нещо. Защо не? Малко тривиално звучи, но в контекста на „Изгубени в Рая“, която е последната ми песен, излязла буквално преди ден – два, смятам, че изгубване в Рая е тогава, когато си много щастлив, спокоен с някого или някъде. Определено музиката ми дава това усещане.

Фокус: След Благоевград, къде ще продължите турнето си?

Михаела Филева: На 23 октомври сме във Велико Търново – моят роден град. Последната дата е 24 октомври, когато ще бъдем във Варна. Така, че остават ни още три последни концерта от турнето. Много се вълнувам и очаквам вашите слушатели на 17 октомври в зала „Яворов“.

Ливия НИНОВА