Младежи предлагат с мобилно приложение да бъдат показвани забележителностите на град Карлово

Карлово

Пловдив. Младежи предлагат с мобилно приложение да бъдат показвани забележителностите на град Карлово. Това съобщи в предаването „Часът на Карлово” на Радио „Фокус” – Пловдив зам.-кметът Стоьо Карагенски. Във виртуалното приложение ще бъдат показани всички възможни обекти от културно-историческото наследство на града, родните къщи на известни възрожденци и будители, ще може да се намират лесно ресторанти и кафенета, както и спортни съоръжения. „Днес учениците от СУ „Васил Левски“, които са автори на идеята ще се срещнат с представители на общината, за да представят детайлите, както и да се обмислят възможностите за прилагането му”, каза Карагенски. „Има рационалност в предложението им и може да се помисли какво се прави досега и какво може да бъде направено още”, каза още Карагенски.
За поредна година учениците от Карлово се включиха с инициативи в Световната седмица на предприемачеството, която тази година се провежда от 13 до 19 ноември. Целта на инициативата е да вдъхнови младите хора да изследват потенциала си и да го развият чрез иновации и въображение. Те вземат участие в дейности и събития, насърчаващи предприемаческо мислене и поведение, като генерират нови идеи и търсят нови пътища за развитие.
В рамките на тази инициатива първото място е било отредено именно на учениците от Средно училище „Васил Левски“, които са предложили идеята за мобилното приложение. В състезанието са участвали общо 5 отбора, които са представили много важни въпроси за разрешаване в града. „Единият от техните проекти беше за това как да се организира възстановяването на вилата на Евлоги Георгиев, като предлагат какво трябва да се случи там и по какъв начин”, каза още Стойо Карагенски. Друг отбор е представил проект за превръщането на Карлово в още по-чист и екологичен град. Било е направено и предложението в най-новия младежки парк на града да бъде представена България в умален мащаб, като бъде поставен макет, благодарение на който младите хора да се запознават с географията ни.
„Доволен съм от тези срещи с младите, те зареждат с енергия. Умни деца, мислят за града и как той да стане по-добро място за живеене. Имаме ползи от такива срещи”, добави зам.-кметът Стойо Карагенски.
Цветана ТОНЧЕВА