Младен Иванов, „Паркинги и синя зона“ – Варна: Община Варна ще бъде най-иновативна и екологична в контрола по паркирането в Синя зона

Снимка: Информационна агенция "Фокус"

Младен Иванов, директор на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Започнахте акция по разчистване на излезли от употреба моторни превозни средства от улици и паркинги в града. Колко констативни протокола са новоиздадени и колко са репатрираните автомобили?

Младен Иванов: За тази дейност се грижим отдавна. Новото са стикер-предписанията за преместване на излезли от употреба моторни превозни средства, които се въведоха. Имаме и договор с организация за оползотворяване на излезли от употреба моторни превозни средства. Не ги държим за неопределен срок на паркинга за излезли от употреба моторни превозни средства. Срокът е три месеца и вече след това имаме законното основание да ги продадем на тази организация. Броят на констативните протоколи за ноември и декември за новооткрити автомобили, излезли от употреба, е 190, като сигналите са подадени най-вече от граждани. Тези, които са със залепени стикер-предписания са в базата данни отпреди това. За да залепим стикер предписание на един автомобил, е необходимо да сме издирили собственика на автомобила, да сме му изпратили писмо-покана да се яви при нас. При непредприемане на действия от страна на собственика залепяме стикер-предписанието. 15 дни след залепването на този стикер автомобилът се репатрира. От 109 автомобила, на които сме залепили стикери до началото на тази година, сме репатрирали 38 броя. Собствениците са се погрижили за голяма част от автомобилите.

Фокус: Продължава ли да е висок броят на нарушителите, паркирали неправилно и кога се очаква да бъде въведена Синя зона?

Младен Иванов: Във всеки един момент в работна седмица има хиляди нарушители. Уверен съм, че голяма част от тях са нарушители поради факта, че няма регламент. Ако има правила и ред как и за колко време могат да паркират, тогава правилата ще се спазват. Това показва опитът в другите градове в България – въвеждането на „Синя зона“ – кратковременно платено паркиране. Работим за въвеждането й през април или май. Всички процедури са почти приключили. Софтуерът и хардуерът за осигуряване на синята зона го имаме. Очаква се в най-скоро време да приключи процедурата за избор на посредник, който ще обслужва плащанията в „Синя зона“. Отделно сме възложили към настоящия момент да се проектира самата „Синя зона“ – зона „Първа“ в зона „Център“. Най-често неправилно се паркира в централната градска част, където струпването на автомобили през светлата част на деня е най-голямо. Към настоящия момент към предприятието има 12 платени паркинга с капацитет от над 1 000 паркоместа. В централна градска част има четири платени паркинга – до Община Варна, на площад „Мусала“, на жп гара и на ул. „Батак“, които се използват основно за кратковременно паркиране и затова приходите са в пъти повече от паркингите, които са в кварталите. Отделно предприятието експлоатира и зоните за кратковременно паркиране със 182 паркоместа на ул. „Русе“, ул. „Преслав“, ул. „Цар Асен“ и бул. „Чаталджа“. Тези зони работят от доста години и показват добра ефективност. Спрямо 2016 година имаме над 22 000 лева повече приходи от тези зони за кратковременно паркиране“. Броят на репатрираните неправилно паркирани автомобили е по-малък, но това се обяснява с факта, че една от двете специализирани машини за репатриране тип „паяк” през повечето време беше в ремонт. Те са морално остарели поради това, че се използват в градски условия. Поради тази причина тази година с помощта на Европейската банка за възстановяване и развитие ще закупим още 3 такива машини тип „паяк“. По отношение на Синята зона Община Варна ще бъде най-иновативна и екологична в контрола по паркирането. Контролът ще се извършва с електрически автомобили и ще изградим над 20 зарядни станции, които ще се ползват от гражданите и гостите на Варна за безплатно паркиране и зареждане. Във Варна шофьорите ще имат възможността да плащат и за половинчасов престой в Синята зона.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА