Младен Иванов, „Паркинги и синя зона“ – Варна: Със стартирането на синя зона тази година в експлоатация са въведени близо 3 000 паркоместа

Младен Иванов, директор на общинското предприятие „Паркинги и синя зона“, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна

Фокус: Г-н Иванов, какви мерки са предприети във Варна по отношение на изоставените коли по улици и междублокови пространства, как се процедира при постъпили сигнали?

Младен Иванов: Ежедневно в администрацията във Варна постъпват сигнали за паркирани по улици излезли от употреба моторни превозни средства. Сигналите постъпват от граждани, от районните кметства, както и от оторизираните служители, които правят обходи и събират информация за излезли от употреба моторни превозни средства в града. Когато се установи, че има излязло от употреба моторно превозно средство, паркирано на държавна или общинска територия, се съставя констативен протокол. След изготвянето му чрез  полицията се издирва собственикът на автомобил. Изпраща се писмо – предписание за явяване на собственика. Ако не се яви, се залепва стикер -предписание на самия автомобил. 14 дни след това имаме основание да репатрираме автомобила на паркинга за излезли от употреба моторни превозни средства. Мащабната акцията по разчистване на излезли от употреба моторни превозни средства от улици и паркинги във Варна започна преди година, като дейностите продължават и към момента.

Фокус: Какви са Вашите наблюдения – собствениците на стари автомобили сами местят превозните средства или се налага да бъдат транспортирани до паркинг и след това дадени за рециклиране? Каква част от старите автомобили вече са премахнати от улиците на града?

Младен Иванов: Над 500 стари автомобила са премахнати от улиците на Варна за последната година. Около 200 автомобила са предадени за рециклиране, след като не са били потърсени от собствениците си в рамките на установения тримесечен срок. Към момента на паркинга в южната промишлена зона под Аспаруховия мост има около 150 автомобила, които са били принудително преместени с техническо  средство  тип “паяк“, тъй като след маркирането им със специалните стикери собствениците им не са ги преместили в имоти, които са частна собственост, но и не са ги предали за разкомплектоване на лицензирана фирма.  Там автомобилите остават в срок до три месеца. През този период собствениците им могат да ги приберат, след като платят за репатриране и отговорно пазене. А ако автомобилите не бъдат потърсени, се предават за разкомплектоване на лицензиран оператор.  Голяма част от собствениците на стари автомобили сами преместват превозните средства или ги предават за рециклиране. Много често самият адрес, който е посочен по талон на автомобила, не отговаря на настоящия адрес на собственика. Има и случаи, при които автомобилът е продаден чрез пълномощно и човекът, който не се е погрижил за превозното средство, не е реалният собственик по талон. Едва когато сложим стикер – предписание, тогава собствениците предприемат мерки за отстраняване на автомобила.

Фокус: С въвеждането на синя зона намаляха ли неправилно паркираните автомобили в центъра?

Младен Иванов: След въвеждането на синя зона рязко се подобри ситуацията от гледна точка на неправилно паркиралите автомобили, които вече са в пъти по-малко. Общинска полиция санкционира неправилно паркиралите автомобили в синя зона, както и извън нея – в широк център и в района на кварталите. Със стартирането на синя зона тази година в експлоатация са въведени близо 3 000 паркоместа. Догодина се планира да стартира вторият етап на синя зона – широк център. Призовавам варненци и гости на града да паркират правилно автомобилите си. Напомням, че синята зона е за кратковременно паркиране до три часа. Ако не им е наложително, нека гражданите да ползват друг начин за придвижване – да вървят пеша, да ползват велосипеди или градския транспорт. Масовата практика показва, че имаме лукса, който малко хора го имат в развитите държави – всеки да се вози сам в автомобила си и да иска да бъде паркиран някъде. Няма къде да бъдат паркирани толкова автомобили. Възможност е и ползването на електрически автомобили, като в предстои монтирането на зарядни станции. Целта е да стимулират хората да се ориентират към този по-екологичен транспорт.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА