Младият пилот–любител Стилияна Бакалова: Ще бъда истински щастлива да стана и летец-пилот и авиоинженер едновременно

Снимка: РАN BG

Младият пилот-любител Стилияна Бакалова, студентка в четвърти курс на Техническия университет-филиал Пловдив, специалност „Авиационна техника и технологии“, в интервю за Радио „Фокус” Пловдив за специалните си увлечения и интереси.  

Фокус: От колко време се интересувате от авиация, Стилияна?
Стилияна Бакалова: Моите интереси към авиацията се зародиха постепенно в живота ми. В семейството имаме един истински любител на авиацията, с когото редовно посещаваме всички авиошоа и отворени врати на българските авиобази. Така в 12 клас и аз реших да стана част от авиационното семейство като кандидатствах в Национален военен университет, специалност летец–пилот и в Технически университет – специалност „Авиационна техника“. Приеха ме успешно и в двата университета, но избрах да уча в Техническия университет, тъй като напълно отговаря на моите интереси за развитието ми в бъдеще. Заедно с университета се обучавам и в Авиационен център в Долна баня. Моето летателно обучение започна през 2014 година, където защитих и получих свидетелство за летателна правоспособност за пилот любител.
Фокус: Вие станахте и студент на годината, така ли е?
Стилияна Бакалова: Да, дори на два пъти. През 2015 година станах студент на годината в област „Технически науки”- III място, а през 2016 година отново станах „Студент на годината” в област „Технически науки”, но вече I място.
Фокус: Разбрах, че имате и много свидетелства за управление на всякакви моторни превозни средства?
Стилияна Бакалова: Точно така. Покрила съм теоретични и практични изпити за мотопед, автомобил, товарен автомобил с ремарке, мотоциклет и автобус.
Фокус: Какво точно ви се иска да станете – летец-пилот, или авиоинженер?
Стилияна Бакалова: За мен ще бъде гордост и ще бъда истинска щастлива ако се реализирам и в двете сфери, но за това се изкисква да бъдат положени много усилия от моя страна. Но каквото и от двете да стана ще бъде горда, наистина.
Фокус: И все пак има ли някой от семейството, който е свързан с тези професии?
Стилияна Бакалова: Баща ми е любител на авиацията
Фокус: Подражавате ли на някого, имате ли пример, който следвате в живота?
Стилияна Бакалова: Има една сентенция „Думите инструктират, а примерът води”. Аз имам от кого да почерпя такъв пример. Това е моето семейство, моите приятели, преподаватели дори.
Фокус: Какви са специалните ви увлечения? Занимавате ли се и имате ли интерес към дроновете, например?
Стилияна Бакалова: В момента съм четвърти курс и се обучаваме както е по програма за специалността. Съвсем леко е засегнато „конструкция на безпилотни летателни апарати“. Но разбрах, че в магистратурата това се разглежда по-обстойно.
Фокус: Какво ще покажете по време на днешния летателен ден?
Стилияна Бакалова: Аз ще бъда част от организаторите и заедно с моите колеги ще помагаме събитието да протече по най-добрия начин.
Фокус: Вие самата ще летите ли?
Стилияна Бакалова: Да, ще дойда с инструктора ми по летене от Долна баня до площадка „Марица” в Граф Игнатиево, ще кацнем и оттам нататък ми почва наземната дейност. Аз съм в обучение SPL(Student Pilot License) и този маршрут се включва към него.
Цветана ТОНЧЕВА