Млади кинолюбители от кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс- Варна отбелязват рождения ден на българското кино

Младите кинолюбители от кино школа „Братя Люмиер“ при ЦПЛР – Общински детски комплекс- Варна отбелязват рождения ден на българското кино. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Варна от ЦПЛР – Общински детски комплекс- Варна. Рожденият ден на българското кино ще бъде отбелязан с прожекция в ОДК, на която ще бъде представен римейк на лентата „Българан е талант”. Неин режисьор е Юлиан Минков, а сценаристи са Тодор Николов и Деян Статулов. В тази версия Българан се играе от Тодор Николов, а Младата дама от Таня Пенева.

На 13 януари тези, които помнят биографията на българското кино, се сещат за първата родна прожекция, състояла се в салона на „Модерен театър” в София. Но преди „Българан е галант”, комедия, режисирана от Васил Гендов и продуцирана от акционерно дружество „Модерен театър”, у нас попадат и други герои и обстоятелства, които заслужават внимание. През 1897 година в Русе, а после и в други градове, гражданите започват да се събират около афиши със следни любопитни съобщения: „Ново! Кинематографът – чудо на ХХ век” и срещу левче, зрителите се потапят в историйките, дело на Братя Люмиер. Така и нашенци присъстват на „Закуска на бебето”, „Полетият поливач” и досущ като парижани реагират, когато влакът пристига на гара Сиота. „Идеята на подобен род уроци е младите кинематографисти в Общински детски комплекс да се запознаят с историята на българското кино, защото в нея са вложении не само усилията и творческо мислене на първите кинодейци, но и идеята за един нов и по-добър свят“, казва Елица Матеева, ръководител на кино школа „Братя Люмиер“.

Марияна ВАЛЕНТИНОВА