Мокри са пътните настилки на територията на област Велико Търново в почивния ден, вали дъжд

Велико Търново. Мокри са пътните настилки на територията на област Велико Търново в почивния ден, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Времето е облачно.  Вали дъжд. Температурата е 18 градуса. Трафикът в последния от поредицата почивни дни е интензивен. Натоварено е движението по основните пътни артерии на територията на областта – път София – Варна, път Велико Търново – Русе и през Прохода на Репубиката. До 20.00 часа са спрени за движение камионите над 12 тона по автомагистралите (АМ) и най-натоварените пътища. За област Велико Търново забраната  е в сила за път Русе – Велико Търново и п. в. „Коритна“ – Велико Търново – Шумен.Целта е повишаване на безопасността и увеличаване на пропускателната способност на републиканската мрежа. Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да карат разумно и със съобразена скорост, да спазват правилата за движение и да не използват аварийните ленти по автомагистралните участъци за по-бързо придвижване.

Проходът на Републиката е отворен за движение за всички МПС. Не се допуска преминаване на товарни автомобили над 10 тона през прохода Твърдица – Елена. Движението от км 47 до км 48 се осъществява в една лента поради пропадане на пътното платно и наличие на свлачище. Остава затворен поради свлачище участък от път Царски извор – Драганово, обходният маршрут е през село Сушица. Движението по път Дебелец – Средни колиби – Елена е ограничено за МПС над 10 тона поради намален габарит на пътното тяло. Обходният маршрут е Дебелец – Велико Търново – Лясковски кантон – Миндя – Елена и обратно. Ограничено е движението на МПС над 3,5 тона на път Чешма-Кесарево, поради намален габарит на пътното платно. Срокът на организацията на движение е до 31 май. Обходният маршрут е Чешма-Сливовица-Горско Ново село-Джулюница-Кесарево.
Път Лозен – Полски Тръмбеш е ограничен за движение на МПС с обща маса над 12 т поради намален габарит на пътното платно. Обходният маршрут е Лозен – Драганово – Янтра – Поликраище – Полски Тръмбеш.

Движението по път Миндя – Присово се осъществява в една лента с последователно пропускане в двете посоки поради извършване на основен ремонт. Движението се регулира със светофарна уредба регулировчици. Срокът за приключване на ремонтите е до 31 май.

Надежда КРЪСТЕВА