Молебен за Деня на славянската писменост се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ във Велико Търново

Велико Търново. Молебен за Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост се отслужва в катедралата „Рождество Богородично“ в старата столица, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Десетки миряни се събраха в храма, за да запалят свещичка и да почетат  делото на Светите равноапостоли братята Кирил и Методий.

За пръв път Денят се отбелязва у нас в Пловдив, през 1851 година, по идея на Найден Геров. 11 май /по стар стил/ или 24 май по нов стил постепенно се превръща в общобългарски празник на просветата. Велико Търново се присъединява към честванията след 1857 година. Двамата братя са канонизирани за светци още с идването на техните ученици в България през 886 г. Създатели на глаголицата те превеждат богослужебните книги, необходими в раннохристиянска България.
Днес Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост се отбелязва  с празнични шествия, общоградски тържества и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Светите братя Кирил и Методи в цялата страна.
Луиза ТРАНЧЕВА