Момчил Неков, евродепутат: Търсенето на качеството „Планински продукт“ нееднократно надвишава предлагането

 

Момчил Неков, евродепутат от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП, в интервю за предаването „Добър ден“ на Радио „Фокус“

 Водещ: Българският евродепутат Момчил Неков и Агенция „Афис“ представиха днес национално социологическо проучване за въвеждане термин  за качество „Планински продукт“. Г-н Неков, каква беше целта на това проучване и какви резултати отчете то?

Момчил Неков: Да видим какви са нагласите на обществото към въвеждането на такъв термин за качество „Планински продукт“. Още в самото начало бързам да кажа, че нагласите са доста положителни, което дори и мен ме изненада. 87% от отговорилите са положително настроени към въвеждането на такъв термин за качество в България, а 94% от респондентите възприемат планинските продукти за по-здравословни и по-чисти.

Водещ: Към какви продукти ще бъде насочен този термин?

Момчил Неков: Всички продукти, които се произвеждат в планинските региони или се преработват там, тоест, суровината произхожда от планински регион или животновъдство, което ако говорим специално за животни, 2/3 от живота си са прекарали в планински региони. Тук говорим и за автентични български породи, които са уникални и се отглеждат в планинските региони. Важно е също да подчертаем, че проучването, което беше представено, сочи, че 80% от висшистите и от големите градове като София, ако се въведе такъв термин за качество и има планински продукти, които са представени в магазинните мрежи, са склонни да дават по-висока цена за тези продукти.

Водещ: Какъв ще бъде критерият – само местоположението ли, за да може един продукт да носи етикет „планински продукт“?

Момчил Неков: Да, местоположението. Повече от 40% от територията на България е планинска. Хубаво е, че тук може да сме една от първите държави в Европейския съюз,  която да въведе такъв термин за качество „Планински продукт“. Досега има само 4 държави. Те са го въвели миналата година – Италия, Франция, Австрия и Румъния. И ние можем да сме петата държава.

Водещ: Това означава ли, че тези продукти ще бъдат търсени и конкурентоспособни, включително и на европейския пазар, не само у нас?

Момчил Неков: Това е целта – първо да се защитят тези продукти на национално ниво, а след това, ако мярката в целия Европейски съюз се развива добре, да се върви към общоевропейско лого за планински продукти, и  по този начин да се удовлетвори търсенето и на европейско ниво. Друго, което е важно от проучването е, че търсенето на тези продукти нееднократно надвишава предлагането.

Водещ: Как оценявате възможността България да регистрира такава марка в Европейския съюз? Какви са шансовете ни?

Момчил Неков: Този европейски регламент е част от схемата за качество на хранителни продукти. Той е много нов, от 2014 година. Затова съм се заел с въвеждането му в България. Радостното е, че тук присъстваха представители на Министерство на земеделието, Българска агенция за безопасност на храните. Аз съм представил тази моя идея пред министър Порожанов като министър на земеделието, и той вече дори е изготвил заповед към Българска агенция за безопасност на храните да се заемат с контрола, изготвянето на контрола. Като тук целта дори може да се създаде независим орган от различни институции, който да е към Българска агенция за безопасност на храните, за да се следи за контрола – какво е „Планински продукт“, над каква морска височина, откъде идват суровините, и да сме сигурни, че по този начин целият процес по производство на определен продукт се случва в планинския регион. И тук целта е да дадем видимост на планинските производители за тяхната работа, защото те са поставени в по-неконкурентоспособно положение спрямо другите производители. Знаем, че там релефът е по-труден, по-трудно се стига, има много завои. Едно разстояние от 78 км между Асеновград и Смолян се изминава за час и половина, докато 78 км в равнините се изминава под час. Тоест, те влагат много повече усилия, много повече труд, по-малко е работната ръка. Тук целта е основното да се запази, да се развие производството, да се запази поминъкът и традициите в планинските региони.

Водещ: И всичко това, г-н Неков, неизменно навежда на въпроса твърди скъп за българския потребител ли ще бъде продукт с такова качество?

Момчил Неков: Не очакваме да има по-скъпи продукти, очакваме да се заплаща достойна цена. Богомил Николов – председателят на „Активни потребители“, също направи една много подходяща референция – това е като „ФейрТрейд“ по света. Тези производители, които си плащат данъците, продуктите им са по-скъпи, но цената, която потребителят плаща, той плаща за това, че тези хора уважават всички законодателства и произвеждат по регламент. Тоест, има регламентация, която те спазват законово. И затова, те по този начин им уважават продукцията.

Водещ: Как представителите на търговските вериги гледат на тази идея – отворени ли са към подобен тип продукти?

Момчил Неков: Ние вече сме започнали с някои от веригите по една друга Схема за географските означения. Говорим за продукти, които са свързани с определен географски регион и географско наименование, като източнобалканската свиня, сега искат розовия домат да бъде по-добре застъпен на родния пазар. Предстои ми среща с тях.  Да, проявяват интерес. Целта е да се видя с изпълнителните директори на големите вериги и със самата асоциация по тази тема, защото това е много важен етап – да свържем производителите с търговските вериги.

Водещ: Как във времето, в какъв времеви период би могло да се реализира тази идея? Имам предвид регистрирането на марката „Планински продукт“,съгласно европейското законодателството – дълъг ли ще бъде периодът, в който това ще се случи?

Момчил Неков: Това става с проектонаредба в България, която трябва да бъде одобрена. Моят ангажимент е да изготвя тази проектонаредба, да я връча на българските институции, за да може да бъде въведена в българското законодателство. Очаквам това нещо да стане до края на тази година.

Водещ: Всички ние искаме хубава, чиста, екологична, здравословна храна, така че желаем ви успехи, и дай Боже, по-скоро в търговските вериги наистина да имаме възможност да се радваме на качеството на истинската българска храна.

Момчил Неков: И да подпомогнем местния поминък и традиции в тези региони планински да се запазят.

Водещ: Ще се следим развитието на тази тема. Тя е важна за всички нас. Благодаря ви, г-н Неков.

Росица АНГЕЛОВА