Монка Николова, ОДК-Варна: Хубаво е родителите да се запознаят с дейността на школите, преподавателите и техните изисквания преди да подадат документи за прием

Монка Николова, директор на Общинския детски комплекс във Варна, в интервю за Радио „Фокус“ – Варна.

Фокус: Г-жо Николова, Общинския детски комплекс има изключително дълга история. Може ли да ни представите накратко дейността му?

Монка Николова: Какво мога да кажа. На първо място, че това е една институция с много традиции, с много дълга история. Знаете, миналата година ние чествахме 65 години на ОДК. Това говори, че при нас има и много утвърдени школи и много утвърдени формати, които са с много дълга история. Като например хор „Добри Христов“. Той съществува от основаването на Пионерския дом в далечната 53-а година. Много дълга история е детския фолклорен ансамбъл „Българче“. С 54-годишна история „Златно ключе“ – театралната школа. От 93-а година всъщност ОДК е с този статут, в този си формат, където обединява наука, изкуство и спорт, в една институция и това предполага, че ние можем да удовлетворим желанията на децата в тези три различни направления. И всяко дете да може да намери своето място според интересите си. Сега знаете, че при нас има уникални формации, като детската опера. Тя е първата в страната в този жанр, в това комплексно изкуство, каквото е мюзикъла, операта и то детска опера, която играе на професионалната сцена на Държавната опера и  играе в постановки на Държавната опера. Което говори за работа на изключително високо ниво. При нас, знаете, са школите  „Православни ценности и традиции“. В това сурово време, в този изключителни динамичен и технологичен век, да научим децата си на християнски ценности, е много важно. Работят учители богослови, работят на терен по варненските училища е изнесено обучение, и са обхванати много голям брой деца. Интересна школа е школата „Братя Люмиер“, която е от миналата година. Кино школа, също много комплексно изкуство. Фотографски школи, които дават не само хоби, но и в бъдеще една професия на децата. Много ценни неща. Сега за балети няма да говоря. Там знаете всички майки искат децата им да бъдат грациозни, красиви – изключителен интерес към балетните школи. Но всеки родител може да влезе в нашия сайт, да се запознае с дейността на школата, да се запознае с учителя, който ръководи тази школа, защото това не са случайни учители. Това са учители имена, това са учители общественици творци, хора на изкуството, хора на науката, на спорта. Така, че техните имена,самите имена, работят за привличането на този голям брой деца.

Фокус: Разкажете ни за електронния прием на Общинския детски комплекс?

Монка Николова: Сега във момента знаете тече електронния прием в ОДК. Ние сме единствения детски комплекс в страната, който изцяло приема заявленията по електронен път. Това вече го правим трета година. Със всяка година поизчистваме ако има някакви недостатъци на системата и се надявам, че родителите се ориентират добре. Успяват да запишат децата. Но напомням, че на 31 август системата ще бъде затворена и след това ние ще започнем да изнасяме информация на сайта. Всеки родител трябва да влиза с паролата си и да следи прието ли е детето, не е ли прието. С предимство приемаме децата, които досега са посещавали школите. За тях можем да кажем, че те са приети деца. И от там нататък ако има много голям брой желаещи деца. Това налага ние вече да правим събеседване с децата, кастинги, среща с учителите, за да може да се направи подбора на децата. Стараем се колкото се може повече деца да приемаме. Но в крайна сметка всичко е свързано и със щат и със финанси, с материална база, така че горе долу около 2500-2600 деца е оптимално да приемем. За съжаление остават и една голяма бройка деца, които остават извън школите на детския комплекс.

Фокус: Да разбирам, че подадените заявления са повече от свободните места?

Монка Николова: На 29 юли погледнах системата и имаше 1134 деца записани. На средата на приема сме. Като имате предвид, че това са реални 1124 деца, но тези деца имат право да бъдат записани в две школи, което всъщност ги удвоява. Като започнем да правим приема бройката става не 2500, ами те излиза, че са 4000. Но има деца, които са в две школи. Нямат право на повече от 2 школи. Но не са длъжни да бъдат в две школи. Обръщам внимание на родителите – максимум до две школи. В същото време трябва да имат предвид родителите, че има възрастови ограничения за определени школи. Например, „Златно ключе“ приема г-жа Папазова от 5 клас нагоре. Балетните формации започват да речем от 5-годишни. Гражданското образование от 5 клас нагоре. И всеки родител първо трябва да види тези ограничения, защото имаме много обаждания, че системата отхвърля детето. Тя го отхвърля, защото то не попада във възрастовия диапазон или родителя се опитва да подаде и за трета школа и автоматично системата го изхвърля. Имаме школи, в които не се допуска в три еднакви школи като балет например, детето да подаде заявление. Трябва да избере една от трите. Защото пък става несериозно в два балета да ходи.

Фокус: Съвета Ви към родителите е да се запознаят с дейността и изискванията преди кандидатстване?

Фокус: Първо да се информират. Още с влизането в системата те трябва да попълнят декларация за обработване на личните данни. Ние сме администратор на лични данни. Има определени стъпки, които трябва да извървят. Те са много простички стъпки. Всеки родител си е подавал заявления за прием на детето в детска градина, в училище, така ще направи и при нас. Но трябва да се знае, че така както се приема в училище до 1 септември, по същия начин при нас на 1 септември системата ще бъде затворена и ако има. Това също искам да го подчертая, школи, където не са чак толкова много децата, ние отваряме системата още веднъж към 15 септември само за тези школи, където има нужда да бъдат приети още деца. И още един съвет към родителите: Уважаеми родители отчетете желанието на детето. Не го насилвайте да прави нещо, което то не иска, а това е само една родителска амбиция. Това нещо после става с обратен знак за детето. То попада в една среда, където не му е интересно или където неговите възможности са по-малки от на останалите, и това може само да създаде един комплекс у детето, вместо удоволствие и желание да се занимава с нещо.

Фокус: Искате ли да допълните нещо?

Монка Николова: Много интересни школи имаме. Много искам да насоча вниманието към „Творилницата“. Тази школа провежда занятията си на Спирка Студентска в бл. 11. Там ние имаме 2 помещения, които са направени като един етнографски музей. Учителя допуска родителите да работят с децата. Те бродират шевици, правят различни техники като фъкане на прежда, изработка на различни приложни неща. Уникални. Ако влезете в сайта да видите какво правят много ще бъдете впечатлени. И особено за деца, които живеят в този район ще бъде много полезно да се насочат към тези школи. Но всяка школа при нас няма по-ценна и школа, която да речем, не предизвиква достатъчно интерес у децата. Защото толкова е голямо разнообразието, че всяко дете може да намери своето място. Народното пеене също. Една школа, която се опитва да съхрани българския фолклор. Пеят, обработени песни на много високо ниво. Това са учители, които са с много висока квалификация и това, което дават на децата, е на много високо ниво. Аз се радвам, че проектите, които вървят в училище за извънкласна дейност в наредбата за приобщаващото образование, много допълват нашата работа. Или по-скоро ние допълваме тяхната, защото там всяко дете може да се запише в училище и да бъде в рамките на училищните възможности. Докато ние даваме една възможност за надграждане на това, което се прави в училище и двете неща дават една голяма възможност всяко едно дете да се занимава с извънкласни дейности.

Фокус: Разнообразна е дейността ви и обвързана с много неща…

Монка Николова: Хубавото е, че се прозря, тази необходимост от занимания на децата. И МОН също се опитва да ангажира децата в такива занимания, а за нас да не говорим за центровете за подкрепа с нашия статут, които вече в годините са доказали, че това е работа на много високо ниво и дава на децата един изключителен и професионален старт. Защото мога да кажа, че ние и кариерно ориентираме децата. Дете, което тук е пяло, след това се насочва към академия, насочва се към изкуство. Дете, което е било в гражданско образование след това е в политология и т.н. всяка една школа може да ориентира детето после и професионално.

Фокус: Значи очакваме резултати от приема?

Монка Николова: В сайта са изнесени телефоните ни. По всяко време могат родителите, ако не могат да се правят, да се обадят. Обръщам внимание за децата, които не са български граждани. Тъй като те нямат ЕГН-а за тях трябва да посетят ОДК на ул. „Петко Каравелов“ 3А и заедно с дежурния учител да подадат заявлението. Има начин за вкарване на тази, които са с номер на чужденец.

Бояна АТАНАСОВА