Монсеньор Пройков: С представители на религиозни вероизповедания в България папата ще отправи апел за мир към целия свят

Монсеньор Христо Пройков, апостолически екзарх и председател на Епископската конференция на Католическата църква в България в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“. На фона на терористичните нападения срещу три църкви и четири хотела в Шри Ланка и смъртта на над 300 души логично изглежда мотото на апостолическото пътуване на папа Франциск в България и Северна Македония: „Мир на Земята“. 

Водещ: Папа Франциск ще има наситена програма. Какво ще включва тя?

Христо Пройков: Папа Франциск пристига на 5 май в 10.00 часа сутринта на летището в София директно от Рим, където ще има една среща за добре дошъл с министър-председателя. След това церемонията ще продължи към площада на президентството. Там ще има официална среща с президента. По-късно пак пред президентството на площад  „Атанас Буров“ ще има представители на властите, гражданското общество и дипломатическия корпус . Предвидено е да има слово на папата и слово на президента, оттам той ще се отправи към Светия синод и Синодалната палата ще се срещне с Негово светейшество патриарх Неофит, която среща ще продължи протоколно с взаимни поздравления. Веднага след това папата ще отиде в храм-паметника „Александър Невски“, където частно ще се помоли пред иконата на светите братя Кирил и Методий. Веднага след молитвата ще излезе от „Александър Невски“ и ще остане на площада пред храма и ще произнесе традиционната за всяка неделя молитва „Ангел Господен“, която понеже се намираме във Великденското време носи името „Реджина Чели“. Тази молитва той извършва заедно с поздравление към народа, който се е събрал всяка неделя на площада на Свети Петър от прозореца на своя кабинет и дава своя благослов.  Този път молитвата ще бъде от България, от София. И понеже тази молитва е следена от целия свят, папата ще бъде във фокуса отново на целия свят, а заедно с това и България, и София, и по-специално площадът пред патриаршеската катедрала „Свети Александър Невски“.

Водещ: Какво символизира тази молитва?

Христо Пройков: Тази молитва е едно взаимно общение в този час на деня. Тя е молитва, която се казва на всеки шест часа на деня, кратка молитва, отправена към Света Богородица, която по традиция католиците по цял свят, където и да се намират, я казват в 06.00 часа сутрин, в 12.00 на обед, и в 18.00 часа следобед. В случая тя е останала само традиционна за папата в 12.00 часа на обед всяка неделя. Молитва е отправена единствено към Света Богородица.

Водещ: Какво включва програмата след това?

Христо Пройков: След това програмата е: папата се оттегля и в 16.45 отново ще бъде на площад „Александър Батенберг“, където в 17.00 часа ще започне тържествена литургия в присъствието на многоброен народ и тази божествена литургия ще бъде отслужена като един благослов за България, за българския народ и за всички онези, които ще присъстват. Централната служба на всяка християнска общност е литургията и в случая папата като в неделя папата отслужва тази литургия заедно с целия присъстващ народ. На нея ще има проповед от страна на папата. И от страна на духовенството на Католическата църква в България ще бъде изнесено приветствено слово. И в края на литургията ще бъде поднесена една икона на папата като подарък от името на Католическата епископска конференция в България.

С това приключва и първият ден от визитата на Светия отец папата. На другия ден – 6 май – сутринта той ще направи кратко посещение в един бежански център и след това ще отпътува за град Раковски, където отново ще има тържествена литургия, на която 242 деца ще направят своето първо причастяване в храма „Пресвето сърце Исусово“, където те ще присъстват заедно със своите родители. Първо причастие – това е един важен момент в живота на всеки християнин и в частност на всяка католическа общност, където децата, когато са между 6,7 до 8 години в продължение на един по-дълъг период от време: година, две, три – те се подготвят, за да приемат своето първо причастие. Първо причастие – това е централната част на всяка литургия, която се отслужва и в католическите, и в православните, и във всички християнски храмове, а именно, че под видовете на хляб и вино свещеникът, който служи, повтаряйки думите на Иисус Христос, които изрече на Тайната вечеря заедно с апостолите и им раздаде хляб и вино, това е праобразът или безкръвният образ на следващия ден, на Велики Петък, на кръвната жертва, която Христос ще направи, поднасяйки своето тяло и кръв за спасението на човека. И така във всяка литургия под видовете на хляб и вино християните приемат с вяра, че това е тялото и кръвта на Иисус Христос. И в този момент тези деца за първи път пристъпват след подобаваща подготовка към приемане на тялото и кръвта на Иисус Христос в своята душа, в своето сърце. По този начин това се превръща в един много тържествен, много символичен и силен момент , който може да бъде на всяка литургия отслужен от всеки свещеник. Но в случая с децата се превръща в събитие, защото е свързано с посещението на папа Франциск и заедно с това на литургията, която той отслужва.

Водещ: След това причастие как продължава програмата на Светия отец?

Христо Пройков: След това Светият отец ще бъде на обед заедно с епископите на Католическата църква. Следобедът в църквата „Свети Михаил“ той ще има среща с духовенството и религиозни представители на католическата общност в България.

В продължение на няколко часа ще се осъществи тази среща, а след това той ще отпътува за София. В столицата в 17.15 часа ще има така нареченото събитие „За мир“, което ще се осъществи в центъра на София в квадрат, който наричаме Малкият Йерусалим – Православната църква, Католическата църква, Джамията и Синагогата – там на това място папата ще отправи един апел към целия свят за мир и който ще бъде заедно с представители на религиозни вероизповедания в България. Деца ще запалят свещи една от друга и с това ще покажат, че мирът е обща кауза за всички религии, независимо къде са. Това събитие е пожелано от папата, защото България наистина преминава в своя преход по един мирен начин с толерантност и с много спокойствие за разлика от други места по света, където това може да бъде само един копнеж и един блян. И ето защо мотото, което папата си е избрал за своето посещение в България, е  „Pacem in terris „- думи, които идват от едно писмо, енциклика на неговия предшественик папа Йоан XXIII. „Pacem in terris“ значи „Мир на Земята“. Папа Йоан XXIII в миналото, десет години от своя живот като папски представител е живял в България от 1925 до 1934 година. Точно това мото, което папата избира, е свързано и с предшественик папа Йоан XXIII, който днес е светец на Католическата църква, а заедно с това и мирът, който непрекъснато ангажира и вниманието, и желанието. Където отива, папата говори за мир, за братство, за равноправие, за искреност между хората, между народите. Това е характерно за неговия понтификат.

Водещ: Монсеньор Пройков, искам да ви върна в първия ден на посещението. Вие казахте, че ще има взаимни поздравления между Негово Светейшество и патриарх Неофит. Ясен ли е протоколът и какво ще обсъдят?

Христо Пройков: Не бих могъл да кажа, защото не съм запознат с текстовете на взаимните поздравления, но предполагам, че все пак това ще бъдат протоколни, официални поздравления. Присъствал съм на подобни, на срещата между Папа Йоан Павел Втори и патриарх Максим през 2002 година. Наистина това бяха едни официални поздравления, но изпълнение с толерантност  и с добро взаимно чувство.

Водещ: Предполагаме, че ще има изключително мерки за сигурност. Какво трябва да знаят нашите слушатели, които са решили да присъстват на някои от събитията, които описахте?

Христо Пройков: Мерките за сигурност наистина са много взискателни и от страна и на българския протокол, и на протокола на Светия престол. Изискват се записвания особено за службата, която ще бъде в София на площад „Батенберг“. И това записване продължи в продължение на няколко месеца и вече приключи, защото бройката, която се оказа, че ще присъства на тази служба, вече е достатъчна, за да запълни площада според мнението на българските власти за сигурност. Това не е нещо извънредно, защото и на площад „Свети Петър“ на всяка аудиенция и на всяка служба, които се осъществяват, става по същия начин със записвания чрез протокола на Светия престол. И хората получават един пропуск, с който могат да влязат. Това е нещо, което се практикува вече от години. Може би сега мерките са засилени поради изискванията на сигурността, но искам да подчертая, че тези пропуски са напълно безплатни и се дават на всеки, който би поискал. Това ще бъде за службата в София. В Раковски, където службата ще бъда в храма и там има пропуски, които ще се проверяват от страна на службите за сигурност. Ще бъдат допускани така, както са записани децата за първо причастие заедно с техните родители. Дори изглежда, че храмът ще се окаже малък и няма да могат всички да участват от страна на родителите.

Водещ: Католическата църква в България е от три диоцеза. Да припомним на нашите слушатели в кои населени места има компактни групи католици?

Христо Пройков: Католическата общност в България е една малка общност, която се управлява от една Епископска конференция, която пък от своя страна е съчетана от трите епархии в България, а именно Софийско-Пловдивската, Никополската и Католическата апостолическа екзархия в София. Това са съответно седалищата на тримата епископи: един в Пловдив, един в  Русе и един в София. Общата бройка на свещениците, които са подведомствени на тези три епархии, е около 60 свещеника, а монаси и монахини в България са около 120 души. Ние сме пръснати из цяла България, но компактната маса преди всичко е в Пловдив и Пловдивско. Град Раковски например целият е католически град. Иначе има села из България, които също са католически.

Елеонора ЧОЛАКОВА