МОН работи активно за постигане на информационна свързаност между страните-членки на ЕС във връзка с упражняване правото на образование от децата

Пловдив. МОН работи активно за постигане на информационна свързаност между страните-членки на ЕС във връзка с упражняване правото на образование от децата. Това каза пред журналисти в Пловдив министърът на образованието Красимир Вълчев преди началото на националната среща на Професионалната директорска общност за интеркултурно образование „Всеки ученик ще бъде отличник“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Пловдив.  Стана ясно, че в информационната система на „Гранична полиция“ липсва пълна информация за напусналите страната деца, респективно за техните родители.
„Проследяването на упражняването на правото на образование става по-трудно в условието на свободно движение в рамките на ЕС. Фаворизирали сме правото на свободно движение за сметка упражняване правото на образование. Има голям брой деца в семейства, в които няма достатъчно отговорно отношение към образованието, което налага държавата с институциите си в много по голяма степен да бъде ангажирана да следи това как се упражнява правото на образование, в много по-голяма степен да работи за това децата ежедневно да посещават училище и да бъдат записани, независимо къде са.  Този проблем го имаме не само при външна, а и при вътрешна миграция. Много често децата от тези уязвими групи пътуват с родителите си заради трудова мобилност. Работят в различни сезони, на различни места, което води до натрупването на много седмици и месеци непосещение в образователната система. Водим конкретен разговор с МВР и това е едно от предложенията – да можем да проследяваме упражняването на правото на образование, най-малко чрез напускането на страната“, посочи министърът на образованието.
Към днешна дата МОН разполага с информация за много деца в чужбина, а за 1/5 от тях има сигурна информация, че действително са там – тези, които са записани в българските неделни училища. Голяма част от информацията за това, че много деца са в чужбина е от техните баби, дядовци, съседи, кметове на малки населени места. „Това, което ние се опитваме да направим е информационна свързаност на всички системи и на всички институции – когато едно дете или неговите родители се появят на даден адрес, било то чрез трудов договор или по друг начин, ние да получим информация – да постигнем пълна информационна свързаност и да проследяваме упражняването правото на образование на всяко едно дете. Има много деца, които натрупват дефицити заради мобилността и заради това, че не упражняват правото си на образование. Стои проблема дали те са записани в другата страна, която посещават. Това беше един от въпросите, които поставихме по време на българското европредседателство“, каза Вълчев и посочи, че МОН е предприело конкретни действия с Германия, тъй като се предполага, че  там има най-много български деца, които постоянно са в епизодична миграция.
Тони МИХАЙЛОВ