Музеят в Клисура ще показва как са се печатали първите книги у нас на 150-годишна печатарска преса от Дановата печатница

Пловдив. Музеят в Клисура ще показва как са се печатали първите книги у нас на 150-годишна печатарска преса от Дановата печатница. Това съобщи за Радио „Фокус”- Пловдив директорът на музея Стоян Иванов. Уникалната преса е дарение на музея в Клисура по повод 190-годишнината от рождението на Христо Г. Данов, който е роден в малкото градче. „2018 година беше изцяло подчинена на голямата годишнина на нашия съгражданин”, посочи Иванов. „Печатарската преса от Дановата печатница е била внесена в Пловдив след Освобождението и на нея е бил отпечатан първият вестник. Тя е дарение от Сухопътните войски на Българската армия и е напълно запазена и все още работеща”, каза Стоян Иванов. Към нея са били дарени и три регала – печатарски шкафове, на които се прави словослагането. Всеки механизъм в машината функционира, тъй като човекът, който е работил на нея я е съхранявал добре. До 2000 година пресата се е ползвала за нуждите на армията. „В бъдеще на тази преса ще показване как се е извършвал самият печат от 19 век. От сега имаме интерес към това от учители и директори на училища”, добави Стоян Иванов.„В българските музеи има само няколко такива машини и ние се гордеем с тази придобивка”, добави той.
През юли 2018 година, ден преди рождението на Христо Г.Данов, Историческият музей в Клисура, съвместно с Регионалния исторически музей в Пловдив, организираха Национална научна конференция „Христо Г. Данов. Живот и дело“, посветена на 190 години от рождението на големия български книжовник. Редица учени са изследвали живота и делото му през годините. Тази пролет музеят в Клисура ще издаде сборник с докладите от тази конференция.
Цветана ТОНЧЕВА