Музиканти от испанската група „Ла Туна“ гостуваха в Община Велико Търново преди големия си концерт в града

Велико Търново. Музиканти от испанската група „Ла Туна“ гостуваха в Община Велико Търново преди големия си концерт в града. Те бяха посрещнати от зам.-кмета проф. Георги Камарашев, който ги приветства с „Добре дошли!“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Това е второто турне на изпълнителите в България, но първо за старата столица. „Ние търновци сме изключително доволни, тъй като знаем, че това е поредното Ви гостуване у нас и за него Вие сте избрали именно нашия град. Културният календар на Велико Търново е много богат, но никога един концерт повече не е излишен. Надявам се присъствието Ви в града да е приятно за Вас и съм сигурен, че то ще е приятно за търновската публика“, каза още проф. Камарашев. „Ла Туна“ от Университета на Алкала Де Енарес е институция с пет-вековна история. Асоциацията е основана със създаването на Университета в Алкала, през петнадесети век. Традицията стартират студенти познати като сописти (от испански sopa, в превод супа) или студенти от скромен произход и без ресурси, които използват музиката като начин да получат купа супа в ханове и таверни. Нейният президент също благодари за топлото приветстване и подчерта, че българската публика е страхотна, заради което се връщат отново в страната. „Включихме Велико Търново в нашата програма, тъй като знаем, че градът е международен туристически център и в него се събират хора от цял свят.  Градът, от който идваме много прилича на Вашия, защото е малък, но е добре познато интернационално място. Ние сме група, която не е професионална, но много обичаме културата, както испанската, така и международната, затова и сме тук днес“, допълни директорът.

Посещението в Общината приключи с изпълнение на две песни – интерпретация на химна на Алкала Де Енарес и своята версия на „Моя страна, моя България”, които бяха приветствани от цялата администрация.

С шествие и концерт край Паметника на Асеневци музикантите ще представят испанската култура и традиции във Велико Търново още тази вечер. Дефилето тръгва в 19.30 от паметник „Майка България“, а музикалната проява започва в 20.00 часа.

Концертът днес се  провежда с подкрепата на Община Велико Търново, а цялото турне е подкрепено от Министерството на Културата на Република България и посолството на Кралство Испания в София.

Луиза ТРАНЧЕВА