Мултимедиен спектакъл на Гребната база в Пловдив ще представи творчеството на Владимир Димитров – Майстора

снимка: Фондация "Пловдив 2019"

Пловдив. Мултимедиен спектакъл на Гребната база в Пловдив ще представи творчеството на Владимир Димитров – Майстора. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пловдив от Фондация „Пловдив 2019“. Легендарното платно на художника „Момиче със слънчогледи“ ще покрие няколко декара от канала на Гребната база днес. Изображението на лицето на девойката ще бъде с размери 9/14 метра. Заедно с него във водата ще плуват още 24 платна, на които ще бъдат изобразени слънчогледите. Изграждането на картината ще може да се наблюдава през целия ден от трибуните, като кулминацията ще бъде от 21.30 до 22.30 часа. На фона на фолклорна българска музика, картини на Майстора ще бъдат изобразени на мащабен воден екран чрез съвременни технологии – лазери и диодни видео стени. Танцов театър на брега ще пресъздава елементи от картините на майстора, стилизирано представящи елементи от българския бит и традиционни ритуали.
Режисьор на проекта е Лозен Йорданов, а творческата идея и осъществяването на мащабната картина е дело на Евгени Серафимов и неговите ученици, които са на възраст от 17 до 25 години. Използвани са 120 литра боя за изрисуване на творбата. Това е уникален проект, който се реализира за пръв път  в света и съчетава живопис, цветове, вода и светлина. Жители и гости на града имат възможност да наблюдават създаването на творбата, което стартира в 10.00 часа.  Очаква се около 11.30 часа цялата картина да е готова. Целият процес ще бъде запечатан на лента от студенти от НАТФИЗ.
Проектът се реализира от община Кюстендил, сдружение „Дебют“ и сдружение „Партньори – Кюстендил“- школа „Новите майстори“.