Мъжко куфарче, изработено през 30-те години на миналия век, е културната ценност на Габровския исторически музей за декември

Габрово. Мъжко куфарче, изработено през 30-те години на миналия век, е културната ценност на Габровския исторически музей за декември. То е уникално с това, че е направено от „Придворния доставчик“ на подобни материали за Цар Борис III – фирма „Рачев&Радев“. Това разказа за Радио „Фокус“ – Велико Търново  Катя Гечева, главен уредник в РИМ – Габрово. Тя обясни, че мъжката пътна чанта се е използвала за съхраняване на яки, копчета за ръкавели и мъжки карфици. Тя е била притежание на  индустриалеца Христо Метев и е откупена от наследниците му. „Решихме да представим тази културна ценност, защото това е аксесоар, произведен от една от първите фирми за подобни изделия в цялата страна. Освен това този тип куфарчета са били много разпространени, а днес са малко известни сред обществеността“, коментира още специалистът.

Интересно е, че изработена за Цар Борис III адвокатски чанта дава правото на габровската фирма „Рачев&Радев“ да носи званието „Придворен доставчик”. Това не е най-голямото постижение в бизнеса на двамата съдружници, но със сигурност повишава авторитета им. Трудно е да се каже, дали чантата на Царя е запазена някъде, но именно създателите на споменатото куфарче го правят толкова ценно.

Историята на „Рачев&Радев“, произвела културната ценност, е много превратна. Възходите и спадовете, които бележат професионалния път на нейните създатели и собственици, неминуемо са отражение на развитието на самото дружество.

„Началото е поставено през 1914 г. от Ангел Рачев и Банко Радев. Двамата се сдружават и създават фирма за производство на фини кожени изделия. През 1919 г. регистрират събирателно дружество, което през 1923 г. се нанася в собствена фабрична сграда, оборудвана със съвременни машини и работеща с модерни технологии. Зданието е пуснато в експлоатация на 1 октомври 1924 г. През 1926-та съдружниците разширяват фабричната сграда с постройка, която да служи за склад и канцеларии. Построяват и жилищна сграда. През 1931 г. във фабриката се обработват около 15 000 овчи и кози кожи, от които са изработени 25 000 дамски чанти, 1 000 куфара, 4 200 ученически чанти, 3 000 колана, 3 500 ръкавици, 2 500 портфейла и 2 300 мебелни кожи. Работниците са 40-45 души, предимно мъже. Шивачките са няколко жени”, разказва Катя Гечева.

Фабриката „Рачев&Радев” работи до промените през 1947 година, след което е национализирана.

Рени АТАНАСОВА