Мъж от Смолян намери портфейл с крупна сума пари и документи и ги върна на собственичката им

Снимка: Община Смолян

Смолянчанинът Илия Савов, намери дамска раница с портфейл с над 3000 евро, 1450 лв., дебитни карти и лична карта  и ги върна на собственичката Таня Коленарова. Това съобщиха от пресцентъра на община Смолян. Пред областната дирекция на МВР – Смолян Илия върна на жената крупната сума и документите. Той няколко пъти я помоли да преброи парите, но тя категорично отказа. „Не вярвах, че ще ми върнат парите. Благодаря на Илия. Той е достоен човек и ми върна вярата в доброто“, каза развълнуваната жена. Илия намира раницата и чантата до сградата на Пощата в Смолян по време на зрелищното автомобилно шоу „Смолян рейс-2019“. След като издирил собственичката чрез фейсбук и медиите Илия уговорил с нея час да се срещнат в неделя в 12.00 часа пред сградата на ОД на МВР, за да й върне парите.

Благодарната жена даде на Илия сто лева,а той каза, че веднага ще ги дари за благотворителната кауза на „Смолян рейс“, а именно младия мъж Алкан да събере пари за операция, за да може да проходи. Мечтата на Илия е да ремонтира банята в общинското жилище, в което живее, както и да има семейство, за което да се грижи. Дори и за миг не би си помислил да присвои парите въпреки, че много хора му се чудели защо не ги задържи за себе си, а ги връща. 30-годишният мъж благодари на община Смолян за помощта, която му оказват, както и на други добри хора.

Това е вторият случай, в който Илия намира изгубено портмоне. В края на ноември миналата година до бившето кино „Дружба“ в Смолян той откри портфейл с 1000 евро и лева, намери собственичката, а тя от своя страна го почерпи с шоколад.

Илия е сирак, израснал в дом. Той не търси и благодарности, смята че е постъпил честно и справедливо по човешките закони. Благородният мъж е изявен общественик, участва във всички спортни и културни събития в община Смолян.