Мъж получи присъда от 4 години затвор за причиняване на катастрофа на път село Козаревец – Горна Оряховица, при която са загинали двама души 

Велико Търново. Мъж получи присъда от 4 години затвор за причиняване на катастрофа, при която са загинали двама души. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново. Присъдата е след обвинение на Окръжната прокуратура спрямо мъжа, нарушил правилата за движение по пътищата и причинил катастрофа с двама загинали. Наложено му е наказание от четири години лишаване от свобода и седем години лишаване от право да управлява МПС.
Съдът призна обвиняемият Я. Т. за виновен за това, че на 28 февруари 2016 г. около 12:30 часа на път с. Козаревец – гр. Горна Оряховица при управление на лек автомобил “Рено Еспейс” и изпреварване на лек автомобил “Сузуки“ е нарушил правилата за движение по пътищата, като по време на изпреварването не осигурил достатъчно странично разстояние между своето и изпреварваното пътно превозно средство, и не контролират непрекъснато автомобила, който управлява, и по непредпазливост причинил смъртта на повече от едно лице – И. Г. и Т. И.
Обвиняемият и пострадалият И. Г. били приятели и се уговорили да отидат на битака в село Мерданя. На 28 февруари 2016 г. сутринта обвиняемият, с управлявания от него автомобил „Рено Еспейс“, взел И.Г. и Т.И. Отишли до битака в Мерданя и до пазар в с. Джулюница, след което тръгнали да се прибират. Около 12:30 ч. управляваният от обвиняемият лек автомобил се движел със скорост 95 – 96 km/h по път с. Козаревец – гр. Горна Оряховица. В района на километър 7+400, той настигнал движещият се пред него лек автомобил „Сузуки Витара” и предприел изпреварване, като се изнесъл в насрещната лява лента за движение. По време на маневрата обвиняемият не осигурил необходимата странична дистанция, което довело до възникване на аеродинамични сили, които предизвикали смущения при движението. Автомобилът се отклонил на ляво, напуснал платното за движение и навлязъл в банкета. Обвиняемият с цел връщане обратно на платното, завил рязко на дясно, при което изгубил контрол над автомобил, който се отклонил към канавката на пътя, и се преобърнал, при което от него изпаднали двамата пострадали. Пристигналият на място екип на спешна помощ установили, че И. Г. е починал на място, а Т. И. – в линейка по път за болницата.
Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд В. Търново.