Мъж получи 2 години и 4 месеца затвор с 3-годишен изпитателен срок за измама при продажба на жилище

Велико Търново. По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново беше осъден мъж за извършена измама при продажба на жилище. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура – Велико Търново. За извършеното деяние му е наложено наказание 2 години и 4 месеца лишаване от свобода, с три години изпитателен срок. С.Ц. е признат за виновен за нова, че в периода от началото на май 2016 г. до 29 юли 2016 г. в град Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, с цел да набави за себе си имотна облага, възбудил и поддържал заблуждение у различни лица при сключване на предварителни договори за продажба на недвижим имот – апартамент в гр. Велико Търново, че има намерение и възможност да им ги прехвърли и с това им причинил имотна вреда в общ размер на 19 646 лева, като в периода от началото на май 2016 г. до 16 май 2016 г. заблудил П. Н. с което ѝ причинил имотна вреда в размер на 15 646 лв. и в периода от началото на юли 2016 г. до 29 юли 2016 г. – у М. И., с което ѝ причинил имотна вреда в размер на 4 000 лв..
Обвиняемият и майка му притежавали апартамент в гр. В. Търново. С.Ц. имал бизнес планове и се нуждаел от пари, поради което през 2015 г. учредили върху имота договорна ипотека, като обезпечение на кредит. Поради неиздължаване на вноските, кредиторът предприел мерки за събиране на вземанията си.
С.Ц. продължавал да има нужда от средства и решил да обяви ипотекираното жилище за продан и да получи цена по предварителен договор, без в действителност да продава имота. Интерес към закупуване на имота проявила пострадалата П. Н., като при сключване на предварителния договор веднага му превела 15 646 лв. След като получил капарото обвиняемият не се явил за сключване на окончателен договор и не прехвърлил имота, за който се установило, че е ипотекиран.
С.Ц. продължавал да има нужда от пари и решил да сключи предварителен договор за покупко-продажба на избеното помещение към апартамента при ясно съзнание, че то не е обособено и вече има сключен предварителен договор за целия имот. На обява се обадила пострадалата М. И. При сключване на предварителния договор за избеното помещение, пострадалата заплатила капаро 4 000 лв., но обвиняемият отново не прехвърлил имота.
Присъдата подлежи на обжалване пред Окръжен съд – В. Търново.