Мъж разпространявал порнографски материал получи условно наказание  „лишаване от свобода“ от година и 9 месеца

Виталий Ч., който държал и разпространявал  порнографски материали за създаването, на които са използвани лица под 18 години, получи условно наказание  „лишаване от свобода“ от 1 година и 9 месеца по внесен обвинителен акт на Районна прокуратура –Бургас. Това съобщиха от пресцентъра на Окръжен съд – Бургас. Той е признат за виновен за това, че на 28 септември 2015 година в град Бургас, в апартамент, който се намира на ул. „Гладстон”,  държал на твърд диск на преносим компютър, порнографски материали за създаването, на които е използвано лице ненавършило 18 години. Порнографските материали той е набавил за себе си чрез информационна технология – интернет връзка и  придаден IP адрес.

Виталий Ч., който е български гражданин има завършена магистърска степен по теология (библейско и догматическо богословие), наложено му е наказание от 1 година и 9 месеца „лишаване от свобода“, изпълнението на което е отложено за срок от 4 години. Наложена му е също глоба в размер на 2500 лева.

В СБОП-Бургас постъпила информация, че на 24 юни 2015 година потребител с IP адреса на подсъдимия е проявил неестествено повишена активност в интернет пространството, като генерирал голям по обем трафик на данни насочен към сървъри извън територията на Република България. Трафикът бил насочен към сървъри за споделяне на информация, от които се споделяли порнографски видеоматериали с участието на малолетни лица.

При извършването на компютърно-разузнавателни мероприятия служителите на СБОП-Бургас установили, че около 15.20 часа на 28 септември 2015 година се разпространяват до неограничен брой потребители в интернет пространството, файлове с порнографски видеоматериали с участието на малолетни и непълнолетни лица.

При неотложност на случая и като единствена възможност за събиране и запазване на доказателствата на 28 септември 2015 година е било извършено претърсване и изземване в апартамента, обитаван от подсъдимия. При претърсването е установено, че на компютъра е инсталирана компютърна програма за споделяне на файлове. При включване на тази програма бил установен файл с обем от 7.05 GB, заявен за сподeляне, който при пускането на програмата започвал споделянето на файловете в него, които били с порнографско съдържание. Било установено, че на работния плод на компютъра се намират изведени две папки с големина от 29.1 GB, които съдържали порнографски материали.

Присъдата на Районен съд-Бургас може да бъде обжалвана пред Окръжен съд –Бургас.