Навършват се 2 години от смъртта на големия български актьор, певец и почетен гражданин на Симитли Николай Кимчев

Симитли. Навършват се 2 години от смъртта на големия български актьор, певец и почетен гражданин на Симитли Николай Кимчев, починал на 3 февруари 2018 година след тежко боледуване.

Николай Кимчев е роден на 14 декември 1952 година в Ораново, по-късно слято със Симитли. През 1979 година завършва ВИТИЗ „Кръстьо Сарафов“, специалност „Актьорско майсторство”, в класа на професор Димитрина Гюрова. От 1 юли 1979 година е в трупата на Драматичен театър „Никола Вапцаров“, а два мандата е и негов директор.

Много са ролите, които той е изиграл на театралната сцена. Сред тях са
Манчо Вагарджиев във „Вражалец“, Буланов в „Лес“, Тезей в „Сън в лятна нощ“, Алексей в „Оптимистична трагедия“, Миша Земцов в „Жестоки игри“, Юсуф в „Чудо“, Живко в „Майстори“, Драгоданоглу във „Полите на Витоша“, Стамболов във „Величието и падението на Стефан Стамболов“, Димитър Общи в „Тайната вечеря на Дякона Левски“, Лазар в „Лазарица“, Авел в “Игра на живота и смъртта в пепелната пустиня” , Президентът в “Коварство и любов”, Куцар в “Албена” , Божо в “Двойно дъно”, Шпигелберг в “Каролина Нойбер” , Осип в “Ревизор”, Еди в „Побъркани от любов“, Станчо Квасников в “Службогонци”, Оргон в “Тартюф”, Рампо, Кумът и г-н Харизан в “Чернодрински се завръща у дома”, Бащата в “Змейова сватба”, Кармело и Фигурела в “Утешителят на вдовици”, Дядо Горио в „Човешка комедия”, Сидоров в „Делото, Немтур в „Гласовете ви чувам”, Кметът във „Вражалец”, Следователят в „Страшният съд“, Цочев в „Двубой”, Божил в „Женско царство”, Златил в „Боряна”, Старият Герак в „Гераците”. Участвал в различни телевизионни продукции като: „Прилив на нежност“, „Време разделно“, „ Кмете, кмете“, „Жребият“, „Леталото”, „ Голямата игра” „Бронзовата лисица”, „Веществено доказателство” и „Воевода“.

За Община Симитли и цялото ѝ население Николай Кимчев бе изключително важен. Той бе редовен участник като водещ и изпълнител на едни от най-големите събития за общината като фестивала „Симитлия – Древната земя на кукерите“, в рамките на който миналата година бе учредена специална награда, посветена на Кимчев.

Ливия НИНОВА