Награди от две министерства получи  търновската гимназия по туризъм

Велико Търново. Награди от две министерства получи Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ в старата столица. Призовете са оценка след участието в Националния ученически конкурс „Посланици на здравето“, поясни за Радио „Фокус“ – Велико Търново инж. Славка Проданова, преподавател в школото. Едното отличие е от Министерство на младежта и спорта за проекта „Здравно махало“ с ръководител Албена Иванова, учител по биология и здравно образование. Разработката бе класирана на второ място във възрастовата група  IX-XII клас. Тя бе в тематичната област „Здравословно хранене и физическа активност“. Втората награда е за проекта „Старт-И-рай“. Тя бе връчена от Министерството на здравеопазването. Дейностите бяха  от тематичната област „Ограничаване на тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол“. Тук ръководител бе инж. Славка Проданова – учител по икономически предмети.

Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ се организира за единадесета поредна година от Министерството на здравеопазването с партньорството на Министерството на образованието и науката, Министерството на младежта и спорта, Министерството на културата, Министерство на околната среда и водите, както и със съдействието на Представителството на Европейската комисия в България.

Инициативата се провежда в подкрепа на здравословния начин на живот на младите хора, с цел превенция на поведенческите рискови за здравето фактори, свързани с нездравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето.

1989 посланици на здравето от 46 проекта получиха своите награди. Общо 65 проекта са подадени в трите възрастовите групи – I-IV клас; V-VIII клас; IX-XII клас.

Луиза ТРАНЧЕВА