Награждават най-добрата снимка от Нощта на Самоводската чаршия, събитието ще набира средства за двойки с репродуктивни проблеми

Велико Търново. Награждават участниците в конкурса за най-добра снимка от Нощта на Самоводската чаршия. Най-успешните фотоси ще бъдат подредени в експозиция в Изложбени зали „Рафаел Михайлов“, съобщават за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. От там уточняват, че това е финалната проява от празника на Улицата на занаятите.  В символ на събитието тази година се превърнаха разноцветните чадъри, затова по инициатива на Общинската туристическа агенция изложбата ще се съчетае с Дарителска акция „ЧАДЪРИ ЗА НОВ ЖИВОТ“ – благотворително набиране средства за Фонд „Ин витро“ на Община Велико Търново. За всяко направено дарение от минимум 10 лева ще се получава, в знак на благодарност, по един чадър, използван за украса на Улицата на занаятите по време на Нощта на Самоводката чаршия и Фестивала на занаятите. Всеки един от 250-те чадъра ще е маркиран с логото на събитието. Съпричастните към каузата ще имат възможност и срещу дарени по-големи суми да получат избрани от тях снимки от фотоизложбата „Празникът на Самоводската чаршия“.

До 30 септември за Фотоконкурс „Празникът на Самоводската чаршия“ бяха изпратени 137 снимки. Те са публикувани в специален албум на  Фейсбук страницата на Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ https://web.facebook.com/velikoturnovo.info/, където до 10 октомври ще се гласува онлайн за любим кадър.

Наградите за най-добрите снимки, избрани от журито на конкурса, и от онлайн гласуването, са предоставени от майсторите-занаятчии на Самоводската чаршия и от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“. Носителят на призовото първо място ще получи сребърна роза, ръчна изработка от куюмджията майстор Тодор Кушлев.

Над 40 000 посетители привлече тази година събитието Нощ на Самоводската чаршия и Фестивала на занаятите, който се проведе от 20 до 23 септември. Есенният празник на Улицата на занаятите се организира за девети път от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ и Община Велико Търново.

Откриването на изложбата ще е на 14 октомври от 18.00 часа.

Рени АТАНАСОВА