Надя Паскалева, РБ „Проф. Боян Пенев“: Акцент в заниманията през лятото са любимите книги на децата

Надя Паскалева, библиотекар в Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“- Разград, пред Радио „Фокус“- Шумен.

Фокус: Г-жо Паскалева, разкажете  какви инициативи организира Регионалната библиотека в Разград за децата в дните на лятната ваканция?

Надя Паскалева: Само ден преди настъпването на астрономическото лято, тържествено открихме „Читалня под небето“ – „Първите седем“. Слоганаът е многозначен – това е седмо издание на лятната инициатива на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“.  До 1 септември  под мотото „Четем и се забавляваме заедно“, в градинката до библиотеката всеки вторник ще четем, в сряда ще творим, а в четвъртък ще играем. Занятията са от 9.00 до 13.00 часа. До 12 септември в Детски отдел организираме «Моята приказна ваканция». Ще четем любими произведения, ще работим в детско ателие «Обичам те, слънчево лято»  и творческа работилница «Сръчко», предвидени са още детска филмотека и  фентъзи игри. Заниманията са от понеделник до петък от 15.00 до 17.00 часа. Акцент в работата на съвременните библиотеки е децата да привикнат с четенето и то да стане тяхно любимо занимание. В дните, определени за четене, деца ще препоръчат своите любими книги на деца.

Фокус: Каква възрастова група обхващате в рамките на летните занимания?

Надя Паскалева: Инициативите са насочени към деца от най-ранна детска възраст от 3-7 години и начална училищна възраст  8-12 години.  Библиотечните специалисти ще бъдат максимално близо до интересите на малките читатели и ще подпомагат тяхната креативност и уменията за четене с разбиране, за да могат младите хора уверено да споделят кои книги са им любими и да ги популяризират сред своите връстници. Акцент в заниманията през лятото са любимите книги на децата. С помощта на библиотечните специалисти децата ще открият интересни герои от непознати за тях увлекателни и провокиращи фантазията им книги. Интересните четива ще се редуват с различни занимателни игри и творчески работилници. За по-малките ще има забавления с рисуване и оцветяване под ръководството на библиотечните специалисти.

Фокус: За един от проектите си получихте подкрепа  от чужбина, разкажете малко повече за това?

Надя Паскалева: Проект на Регионална библиотека „Проф. Боян Пенев“ – Разград спечели финансиране от САЩ. Ресурсният център за международни изследвания в Айова, САЩ подкрепи проекта на библиотеката „Чети под небето, твори в библиотеката” за техническо оборудване на лятната читалня и създаване на творчески кът в библиотеката. Тази година са одобрени само 4 проекта в цял свят, като единият е на нашата библиотека. Творческите кътове са особено популярна тенденция в световен мащаб, пространство, където деца и възрастни могат да творят чрез използване на технологии – 3D писалки, принтери, роботизирани игри. Тези места също помагат да се подготвят потребители, които се нуждаят от най-важните умения на 21 век в областта на науката, технологиите, инженерството и математиката (STEM).

Фокус:Разчитате ли на партньори в работата през лятото?

Надя Паскалева: Партньор в заниманията с деца в Детския отдел е Центърът за ученическо техническо и научно творчество. Европейски информационен център „Европа Директно” – Велико Търново подкрепя дейностите в библиотеката като предоставя книги, подаръци и материали за децата в лятната читалня.

Фокус:Как децата приемат лятната програма?

Надя Паскалева: С всяка изминала година интересът към инициативата „Читалня под небето” става все по-траен и се отбелязва все по-голяма посещаемост. В различните инициативи се включват около 30 деца на ден. Очаква се в тазгодишното издание да участват повече от 600 деца на различна възраст. Освен малките посетители от града, в градинката пред библиотеката идват и деца от други градове на страната и от чужбина, гостуващи на баба и дядо.

Ивелина ИВАНОВА